Pape: Politiet skal tilbage til provinsen

Politireform, flygtningestrøm, terror og bandekrig har drænet politiet i provinsen, men nu vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vende udviklingen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (C). Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu gøre op med den politireform, der i 2007 gjorde 54 politikredse til 12 og satte gang i effektiviseringsiver, lukkede små politistationer og gjorde landbetjenten til en udrydningstruet race. Det fortæller han i et interview med avisen Danmark.

Oven i politireformen har en ny virkelighed med grænsekontrol, terrorangrebene i København i 2015 og et generelt højere trusselsniveau og indvandrebander i åben krig på Nørrebro betydet, at jyske og fynske politikredse er blevet drænet for betjente.

– Vi står nu et sted, hvor vi har fået behov for igen at have et mere lokalt orienteret politi. Det er vigtigt for mig, at folk skal kunne føle sig trygge i hele Danmark, at man føler, at politiet er tæt på en, selv om man ikke bor et sted, hvor kuglerne flyver om ørene på en, siger Søren Pape Poulsen til avisen Danmark.

– Det er fuldstændig den samme diskussion, som vi har med kommunalreformen, hvor borgere i de mindre samfund føler sig forladt. Det er vi nødt til at forholde os til, vi er jo regering for hele landet, og vi har politi for hele landet.

Vil udnytte momentum

Ministeren vil udnytte det momentum, der er i politiet lige i øjeblikket, hvor bandekrigerne holder sig i skindet, hvor flygtningestrømmen er stilnet af og konkrete terrorhændelser er ved at være længe siden, samtidig med at politiske aftaler de sidste par år har øget politistyrken med 600 ekstra rekrutter på politiskolen – de første er allerede så småt på vej ud i politikredsene.

– Der er mange måder, vi kan løse udfordringen på, men jeg vil ikke lægge mig fast på nogle af dem endnu. Det har jeg slet ikke selv fantasi og opfindsomhed nok til. Jeg har nu sat Rigspolitiet i gang med at levere bud på, hvordan de kan leve op til mine politiske retningslinjer om at øge den nære tryghed i samfundet, siger Søren Pape Poulsen til avisen Danmark.

For justitsministeren handler det også om et opgør med en kultur.

– Jeg vil ikke bebrejde politiet, at de har arbejdet efter at få pengene til at slå bedst muligt til og har vendt hver en femøre, selv om det har betydet, at de er kommet længere væk fra borgerne. Men nu er tiden til, at vi fordomsfrit kan drøfte, at der er ting, der er vigtigere end regneark. Der skal også være en forståelse for, at det i et samfund betyder rigtigt meget, at politiet er tæt på borgerne. Det skal ikke længere handle om at være maksimalt effektiv, men om at komme tættere på borgerne, siger Søren Pape Poulsen.

– Men det er også vigtigt at sige, at det er os politikere, der har skabt den kultur, jeg vil gøre op med. Forandringerne er sket, fordi vi har lavet en reform, og fordi vi over år har truffet forskellige politiske beslutninger, siger han.

Tager godt imod Papes udmelding

I Politiforbundet tager formand Claus Oxfeldt godt imod Papes melding.

– Det er et fint signal, og vi er meget enige i, at der skal skabes tryghed i de dele af Danmark, hvor kuglerne ikke flyver om ørerne. Der er blevet nedlagt mange lokale politistationer, og vi hører jo fra folk, at de ikke ser så meget til politiet mere, siger Claus Oxfeldt til avisen Danmark.

Ifølge formanden går den manglende kontakt med befolkningen ud politiets muligheder for at forebygge og fange forbrydere.

– Der er vigtigt, at vi er i øjenhøjde med befolkningen. Vi er totalt afhængige af, at nogen gider kontakte politiet, når de ser, hører eller konstaterer noget, siger han.

Fyn er et af de områder, som har mistet meget lokalpoliti, og Steffen Daugaard, der er formand for Fyns Politiforening, mener også det er et problem for opklaringsarbejdet, at det er blevet for langt mellem borgerne og betjentene:

– Der er opklaret mange sager ved køledisken i supermarkedet eller i den lokale idrætshal. Folk vil jo gerne snakke, hvis de har set noget, og det er tit de små brikker, der mangler, når det store opklaringspuslespil skal lægges, siger han til avisen Danmark.

Kilde: Avisen Danmark.

Powered by Labrador CMS