Pandaer har været 10 år undervejs til Danmark

4. april lander de - endelig - i Danmark.

Offentliggjort Sidst opdateret

Når danmarks første pandaer lander i Københavns Lufthavn 4. april, er det kulminationen på et årelangt arbejde, ført an af kinesere og danskere i fælles front. Blandt de danskere, der var i Kina, da de endelige aftaler blev indgået, var ingen ringere end dronning Margrethe.

Det var i 2014, at den officielle aftale blev annonceret, og den blev indgået, da dronningen var i Kina som del af et dansk erhvervsfremstød, i selskab med en række ministre og direktør for Zoo, Steffen Stræde.

Dronningen spurgte høfligt præsident Xi Jingping, om Danmark venligst kunne få lov til at låne de to pandaer, og præsidenten sagde ja. Det skriver DR Nyheder.

Vi skal dog længere tilbage i tiden, før det første frø blev plantet til det, der i 2019 kulminerer i Københavns Lufthavn. I 2010 besøgte Hans Halskov, dansk konsul i Chongqing, Chengdus rådhus. Her foreslog han, at der blev sendt pandaer til Danmark, en idé der blev taget vel imod fra kinesisk side, skriver DR Nyheder.

Ud og Se skriver, at arbejdet fortsatte i blandt andet 2013, hvor kinas ambassadør i Danmark, Liu Biwei besøgte Zoo i København.

Det var dog først i 2014, at aftalerne endelig kom på plads, og der skulle altså gå yderligere nogle år, før de ikoniske dyr blev fragtet sikkert og forsvarligt fra Kina og om på den anden side af jorden til lille Danmark.

Statsministeren var også i Kina

Inden da havde Lars Løkke Rasmussen besøgt Kina, og da besøgte han Chengdu Panda Base, hvor Steffen Stræde præsenterede statsministeren for de dyr, der efter planen skulle sendes til Danmark.

Går alt efter planen, lander pandaerne i København 4. april, og én uge senere bliver de præsenteret for hele Danmark. Det sker 11. april, når kronprinsesse Mary ankommer og åbner Zoo, og dermed åbner for dansk adgang til pandaer, midt i København.

Powered by Labrador CMS