Pak dine fødevarer om før turen i fryseren

Vælger du at flytte fødevarer fra den originale emballage til en anden pose, når du skal fryse det, sikrer du en bedre kvalitet, den dag du skal brug det.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fryseren er en fantastisk måde at spare penge på. Den giver nemlig muligheden for at købe stort ind, fryse mad ned og gemme til senere.

Men din fryser kan potentielt også være en dræber for fødevarekvaliteten. Selv om du kan fryse de fleste fødevarer ned, er det ikke uden betydning, hvordan du fryser eksempelvis hakket oksekød ned.

Sådan kan du bedst fryse mad ned

Det fortæller Jens Kirk Andersen. Han er seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet.

– Man får den bedste fødevarekvalitet, hvis luften er fjernet fra fødevaren. Ligger kødet derfor i en bakke, hvor der er en meget kunstig atmosfære rundt om, bør du tage kødet ud af den, siger han.

I den bakke, som kødet kommer i fra butikken, vil der sandsynligvis være både kuldioxid og ilt. Det kan øge hastigheden for eksempelvis harskning, fortæller Jens Kirk Andersen.

Derudover sørger ilten i indpakningen for, at kødet er længere tid om at blive frosset ned.

– Du bør derfor pakke kødet ned i en tætsluttende emballage, så du fjerner så meget luft som muligt, siger Jens Kirk Andersen.

Pas på bakterierne

Har du købt madvarer, som er på grænsen af sidste holdbarhedsdato? Så er det gode råd altid at få ompakket og smidt varen i fryseren så hurtigt som muligt.

Men det er faktisk ikke under nedfrysningen, at der er den største risiko for øget bakterievækst. Det er under optøningen, fortæller Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen.

– Der kan være problemer med optøningen, hvis den sker på køkkenbordet. Det er fordi bakterier på overfladen af fødevaren begynder at vokse ved stuetemperatur, siger hun.

Anbefalingen er derfor altid at tø sine frostvarer op i køleskabet – gerne natten før – så optøningen sker naturligt.

Sådan genfryser du din mad

Hvis du har taget mad ud af fryseren og alligevel ikke får brug for det, kan det meste genfryses.

Du skal dog genfryse maden indenfor det samme døgn, og maden skal i mellemtiden have ligget i køleskabet.

Mad, der har ligget til optøning på køkkenbordet, kan ikke bare fryses ned igen.

Det skal tilberedes/varmes igennem og køles hurtigt ned igen, før det kan lægges tilbage i fryseren.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Køl maden af, inden du fryser den ned

Har du lavet en stor gryde mad, som du gerne vil have til at holde i lang tid, kan nedfrysning være en fordel. Når du fryser fødevarer ned, både rå og tilberedte, sætter du nemlig bakterievæksten på hold.

Her er det dog vigtigt, at maden er kølet af, før du smider den i fryseren.

– Når du først har fået kølet din mad ned til køleskabstemperatur, så er det faktisk det bedste tidspunkt, du kan putte varen i fryseren, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Er maden brandvarm, når den kommer i fryseren, risikerer du nemlig, at den varmer de andre fødevarer i fryseren op.

Derfor skal du dele maden op i portioner

Ifølge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen er et godt råd at dele maden op i portioner. Pakker du dem ned i poser, kan du gøre dem flade, så nedfrysningen sker hurtigere.

I realiteten er der intet farligt rent sundhedsmæssigt ved at fryse mad ned. Man skal bare vide, at visse fødevarer såsom frisk og frugt mister meget på kvalitetskontoen, hvis det har været i fryseren, lyder det fra begge eksperter.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvor længe dine fødevarer kan holde sig i fryseren.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

 

Powered by Labrador CMS