Pædofil for farlig til fængsel

Landsretten finder, at den 38-årige er for farlig til at være i almindeligt fængsel.

Vestre Landsret gav anklageren fuldt udbytte. Arkivfoto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En 38-årig mand er så farlig for sine omgivelser, at Vestre Landsret onsdag har idømt ham forvaring, skriver Ritzau. Lasse Peter Ljungstrøm blev i juli idømt tre og et halvt års fængsel i samme sag, men han ankede på stedet. I bunden af artiklen kan du blive klogere på, hvad forvaring indebærer.

Onsdag er ankesagen så gennemført ved landsretten, og det blev altså en markant skærpelse af straffen, der nu er på ubestemt tid. Forvaring er den strengeste straf, vi har i Danmark.

Manden blev blandt andet dømt for at have forgrebet sig på sin ekskærestes ti-årige datter. I en måneds tid sidste forår udsatte han pigen for forskellige seksuelle overgreb på en adresse i Norddjurs Kommune på Djursland. Her boede pigen med sin mor, som han havde indledt et forhold til.

Lasse Peter Ljungstrøm blev allerede i 2016 dømt i en anden sag. Her fik han forbud mod at opholde sig i hjem, hvor der opholder sig børn under 18 år. Alligevel opholdt han sig i perioder i hjemmet på Djursland, hvor han fra april til maj sidste år flere gange udsatte pigen for andre seksuelle overgreb end samleje.

Når en voksen udsætter et barn under 12 år for seksuelle overgreb, er der ifølge straffeloven altid tale om voldtægt.

Krænkede 15-årig

Foruden voldtægt blev den 38-årige dømt for blufærdighedskrænkelse mod en 15-årig pige.

Det skete på det sociale medie Instagram, hvor han sendte hende flere billeder af seksuel karakter og opfordrede hende til sex. Ifølge anklageskriftet skal han blandt andet have skrevet: “Men ville sygt meget kneppe dig godt og grundigt”.

Foruden overgrebene blev Lasse Peter Ljungstrøm i juli også dømt for trusler mod flere fængselsbetjente i arresten og butikstyverier. Anklager Cathrine Brunsgaard ville allerede i byretten have ham idømt forvaring, men retten besluttede da altså at idømme ham tre og et halvt års fængsel.

– Jeg et tilfreds med, at retten kendte ham skyldig i overgrebene. Min påstand var, at han skulle idømmes ikke under tre og et halvt års fængsel, hvis retten ikke ville idømme ham forvaring, og det var den straf han fik, sagde hun til Ritzau i juli.

Anklagemyndigheden ankede også med krav om, at dommen blev skærpet til forvaring, og det endte altså med at give pote.

Forvaring er en tidsubestemt sanktion, der kan komme på tale, når en person, som ikke er sindssyg, skønnes særligt farlig. Efter tre års forvaring – og siden hen en gang om året – skal afsoningsstedet beslutte, om forvaringen skal fortsætte.

Forvaring - hvad er det?

Bliv klogere på, hvad forvaring betyder, her:

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

* Efter tre års forvaring – og derefter en gang om året – har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt. Men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin, som hæmmer produktion af testosteron og sænker kønsdriften.

* Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Rigsadvokaten, Ritzau.

Powered by Labrador CMS