Pædagoger: Vi behøver ikke at ende i konflikt
KL har lovet, at mere fleksible arbejdstidsregler ikke vil betyde forringelser, siger socialpædagog-formand.
Det behøver ikke at ende med konflikt og ringere vilkår for pædagogerne, at KL kræver mere fleksible arbejdstidsregler ved de kommende forhandlinger om arbejdsforhold og løn i det offentlige. Det siger forbundsformand i Socialpædagogernes Landsforbund Benny Andersen.
– Jeg tager det stille og roligt. Vi har vidst længe, at vi skal diskutere arbejdstidsregler, og jeg vil bare minde KL om, at vi allerede har decentrale aftaler, som alle er glade for, siger formanden.
– Jeg synes, vi har fået skabt et aftalesystem, som netop gør, at man kan tage udgangspunkt i, hvilke opgaver man skal løse på den enkelte døgninstitution, så leder og medarbejder sammen kan tilrettelægge arbejdstiden, siger Benny Andersen.
Ifølge Berlingske stiller kommunerne krav om mere fleksible arbejdstidsregler for pædagoger og social- og sundhedsassistenter ved de kommende overenskomstforhandlinger.
Det skal gøre det lettere for arbejdsgiverne at lægge vagtplaner især på døgnområdet, lyder det fra formanden for Kommunernes Landsforenings (KL) Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler (K).
I dele af fagbevægelsen frygter man, at KL vil forsøge at presse de offentlige overenskomster for en del af de 12 milliarder kroner, der skal effektiviseres for i det offentlige frem mod 2020. Men socialpædagogernes formand frygter ikke, at kravet om mere fleksibilitet er en spareøvelse.
– Michael Ziegler har meldt ud, at man ikke vil tage noget fra folk, og at det ikke vil betyde forringelser. Som udgangspunkt tror jeg på, at man står ved det, man har sagt, når man sætter sig til forhandlingsbordet, siger Benny Andersen.
– Jeg har ikke noget imod, at reglerne bliver mere ensartede. Så længe det ikke betyder, at for eksempel varslingsbestemmelserne bliver ringere, siger han.
I 2013 brød overenskomstforhandlinger om lærernes arbejdstidsregler sammen. Det endte med en over tre uger lang lockout af lærerne i foråret, hvorefter regeringen greb ind i konflikten med en lov, der ændrede lærernes arbejdstidsaftale.
Næste års forhandlinger om nye løn- og arbejdsforhold i det offentlige går for alvor i gang til december, hvor arbejdsgiverne og lønmodtagerne efter planen skal udveksle krav.
/ritzau/