På vej op ad kirkegulvet? Husk ægtepagten

Hvis ægteskabet ikke holder, er det en god idé at have sikret sig selv og hinanden. Arkivfoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er de færreste brudepar, der tænker på skilsmisse, når de er på vej op ad kirkegulvet. Men der kan være god fornuft i at overveje, hvordan man sikrer sig selv – og hinanden, hvis ægteskabet en dag går i stykker

Det lyder så uromantisk: Ægtepagt. Men der kan være god fornuft i at få sikret sig selv og hinanden, inden man bliver uvenner.

Flere hundrede tusinde danske ægtepar burde overveje en ægtepagt, som sikrer en retfærdig fordeling af formue og pensioner ved skilsmisse. Men når danske par er på vej i kirken, glemmer de fornuften, fortæller advokat Poul Jost Jensen fra Advodan i Glostrup, som er ekspert i skilsmissesager.

– Som advokater ser vi rigtig mange, der går i fælden og ikke får lavet ægtepagten. Når man har taget den store beslutning og vil giftes, er det svært at bringe på banen, at der skal laves ægtepagt. Det giver en stemning af mistro og mistillid, som man ikke ønsker som nyforelsket. Mange ønsker slet ikke at tænke tanken, at ægteskabet kan få en ende. Så følelserne blokerer for, at man træffer et fornuftigt valg om ægtepagt, fortæller Poul Jost Jensen.

Det er anderledes legalt at sikre, at papirerne er i orden, hvis et ugift par for eksempel skal købe hus sammen. Her vil man ofte lave en samejeaftale, der tager højde for, at parterne kommer med forskellig formue. Så snart der er bryllup inde i billedet, er det derimod ikke længere så velset at ville sikre sig.

Personer, der har været gift før er mere tilbøjelige til at lave en ægtepagt:

– Dem, der skal giftes for anden eller tredje gang, har måske allerede brændt sig en gang ved en bodeling. Eller også er der mere sympati for, at den ene parts eksisterende formue, som er opbygget for eksempel ved salg af tidligere bolig, skal sikres, forklarer Poul Jost Jensen.

Det er i højere grad kvinder, der får mest ud af manglende ægtepagt: Der er en tendens til, at mænd har større formue end kvinder. Omvendt har mænd ofte også en større pensionsopsparing, som kvinden ikke får del i, medmindre der er en ægtepagt. Loven om pensioner blev ændret i 2007, så pensionsopsparinger ikke automatisk bliver delt ved skilsmisse.

Advokatens tre gode råd – Sådan sikrer du dig forud i tilfælde af skilsmisse:

1) Ægtefæller bør tjekke deres pensionsordninger. Hvis der er meget store forskelle på pensionsbeløbene, kan man sikre en fair fordeling med en ægtepagt.

2) Erhvervsdrivende bør sikre sig, at virksomheden ikke lider ved en skilsmisse. Det kan f.eks. skrives ind i ejeraftalen, at medejere skal oprette ægtepagter, der adskiller virksomhedens økonomi fra privatøkonomien.

3) Forældre bør sikre arven til deres børn – for eksempel ved at oprette særeje ved indgåelse af nyt ægteskab efter skilsmisse.

Powered by Labrador CMS