OW-top stævnes for 654 millioner kroner

Foto: Polfoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Nu rammer det første erstatningskrav ned i den omfattende OW Bunker-skandale.

Kuratorerne, der i oprydningen efter det kollapsede oliehandelsselskab har adgang til interne dokumenter, kræver en svimlende erstatning fra fem topfigurer i selskabet på samlet over 654 millioner kroner. Det skriver Berlingske Business.

Erstatningskravet afmonterer forklaringen fra den detroniserede topchef, Jim Pedersen, som han hidtil har givet gennem sin advokat, John Korsø Jensen, og bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen: At han intet vidste.

For to måneder siden lod OW Bunkers bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, ellers forstå, at topledelsen og bestyrelsen intet kendte til de løbske kreditter på 750 millioner kroner, som OW Bunkers datterselskab i Singapore havde ydet en bestemt kunde. Ansvaret herfor lå alene hos ledelsen af det fjernøstlige datterselskab, hævdede formanden og anklagede datterselskabets ansvarlige chefer for svindel og truede med politianmeldelse. Men den udlægning tager OW Bunker-boets specialkurator, Søren Halling-Over­gaard, ikke for gode varer. Topledelsen i hovedkvarteret i Aalborg, altså Jim Pedersen, hans finansdirektør, Morten Skou, og direktør Götz Dieter Lehsten kendte alt til de løbske kreditter, skriver kurator, der er ekspert i erstatningsret, i et ti sider langt dokument, som 28. december er sendt til de fem personer og deres advokater.

Derfor rejser konkursboet nu erstatningskrav mod de tre OW Bunker-topfolk samt mod de to ansvarlige direktører fra datterselskabet Dynamic Oil Trading (DOT), fremgår det af dokumentet, som Berlingske har set.

Konkursboets erstatningskrav mod de fem personer lyder på foreløbig 654.166.482 kroner, men kravet kan stige yderligere. 654 millioner kroner var det beløb, som Dynamic Oil Trading per 5. november – to dage før konkursen – havde trukket på OW Bunkers kontonummer 5036459338 i Nordea.

Ifølge Søren Halling-Overgaard rapporterede DOT ugentligt hjem til OW Bunker i Aalborg om salget. Derfor er det kurators vurdering, at koncernhovedsædet i Aalborg har været fuldt ud bekendt med DOTs forretningsgrundlag, forretningsomfang og løbende netto-udeståender med kunden Tankoil Marine Services.

»På koncernniveau har der stort set dagligt været genereret kreditrapporter over nettomellemværendet med Tankoil Marine Services, der har udvist betydelige kreditter,« skriver kurator.

Ifølge Søren Halling-Overgaard ydede OW Bunkers datterselskab i Singapore sin kunde Tankoil Marine Services kæmpekreditter, selv om kunden havde en kreditlinje på nul kroner. På den baggrund vurderer han, at Jim Pedersen, Morten Skou, Götz Dieter Lehsten samt Lars Møller og Kimmie Goh har pådraget sig et erstatningsansvar ved ikke at overholde koncernens kreditgrænse. Det betød, at Tankoil Marine Services fik en blanco kredit, der ikke var godkendt af bestyrelsen. Kreditten blev hovedsagligt finansieret via OW Bunkers kreditfaciliteter i Danmark.

Søren Halling-Overgaard omtaler herudover et antal »skuffekontrakter«, som ikke har været rapporteret hjem til Aalborg før primo november. Kurator undersøger nu, om andre end Singapore-selskabets ledelse, Lars Møller og Kimmie Goh, kendte til kontrakterne.

OW Bunkers tidligere bestyrelse slipper indtil videre. Kurator har ikke på nuværende tidspunkt fundet grundlag for at holde bestyrelsen ansvarlig for det tab, OW Bunker har lidt på handlen med Tankoil Marine Services i Singapore.

Powered by Labrador CMS