Overvejer nye afgifter
Klimaminister Dan Jørgensen ønsker at begrænse afbrændingen af træpiller- og flis i varmesektoren. Afgifter kan være en vej at gå. Positive toner, siger Klimarådet og Greenpeace
(Citathistorie fra Information)
Klimaminister Dan Jørgensen (S) skærper nu retorikken i diskussionen om Danmarks høje forbrug af træbiomasse, skriver Dagbladet Information.
Afbrændingen af biomasse “må og skal være en overgangsløsning” i den danske energisektor, udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Information, der lørdag udkommer med et særtillæg om den omdiskuterede energikilde. Regeringen er derfor ved at se på mulighederne for at udfase de massive mængder træpiller- og flis, der brændes af for at lave strøm og varme til danskerne.
– I dag står biomassen for mere end halvdelen af den varme, vi bruger i Danmark, så det er ikke nogen helt nem opgave. Men vi gør bestemt meget for, at det skal ske, forklarer Dan Jørgensen om udsigten til en udfasningsplan.
Tidoblet på 20 år
Et politisk flertal aftalte i efteråret nogle lovkrav til brugen af biomasse, der officielt er Danmarks største vedvarende energikilde – men som ifølge eksperter er med til at skade klimaet på grund af CO2-udledning ved afbrænding. Lovkravene betyder blandt andet, at fældede træer skal genplantes.
– Samtidig er vi ved at se på mulighederne for at udfase biomassen, skriver Dan Jørgensen, der flere gange har erklæret sig “bekymret” over Danmarks biomasseforbrug, der er tidoblet siden år 2000.
Arbejdet er en del af Energiaftalen fra 2020. Udfordringen er ifølge ministeren, at der i dag mangler gode alternativer til træbiomasse for at kunne lave varme i stor skala. Han tilføjer, at regeringen for at fremme alternativerne tidligere har indført støtteordninger til varmepumper og sænket elvarmeafgiften.
Overvejer nye afgifter
Dan Jørgensen er samtidig ved at undersøge muligheden for afgifter på biomasse.
– Måske kan det være en vej. Men afgifter er ikke altid svaret på alt. For eksempel må det jo ikke have den effekt, at forbruget skifter til andre fossile brændsler som olie og gas.
Regeringens ekspertorgan, Klimarådet, finder det “positivt”, at ministeren ser på mulighederne for at udfase biomasse i varmesektoren.
– Vores forbrug i Danmark er meget stort, og der er behov for, at vi slipper af med særligt den ikkebæredygtige del, siger rådsmedlem og professor Jette Bredahl Jacobsen til Information.
Politisk leder i Greenpeace, Helene Hagel, kalder det “meget glædeligt, at ministeren nu skruer retorikken op i forhold til anerkendelsen af, hvor stort et problem vores massive biomasseforbrug er”.
– Hvis vi skal være et foregangsland, skal vi også have en udfasningsplan, siger hun til Information.