Oversigt: Det ved vi om skyderierne i København
Der har lørdag eftermiddag og frem til søndag morgen været tre skudepisoder i København – her er en oversigt over, hvad vi ved om, hvad der er sket.
Det ved vi om skyderiet Nørrebro Station:
Københavns Politi skød og dræbte kort efter klokken 05.00 en mand på Nørrebro.
Politiet havde haft en adresse på Nørrebro under observation. På et tidspunkt ankom en person der kunne være interessant i forhold til efterforskningen til stedet. Manden blev råbt an, han åbnede ild mod politiet og blev derefter skudt, oplyser politiet.
Politiet undersøger om personen kan stå bag både skudattentaterne ved Krudttønden og synagogen i Krystalgade.
Det ved vi om angrebet i Krystalgade:
Tre personer er blevet ramt af skud foran den jødiske synagoge i Krystalgade i København natten til søndag kort før klokken 01.
Den ene person – en civilist – blev ramt i hovedet. Han er afgået ved døden.
Civilisten var et ungt medlem af den jødiske menighed. Han udførte adgangskontrol i forbindelse med en jødisk konfirmationsfest, oplyser en repræsentant for meningheden.
Betjentene er ramt i henholdsvis arm og ben. De er uden for livsfare.
Ifølge politiet opholdt de to betjente sig foran synagogen, da gerningsmanden dukkede op og åbnede ild. Civilisten blev også skudt foran synagogen.
Politiet leder efter én gerningsmand fra skudepisoden. Han flygtede til fods efter skyderiet. Politet har følgende signalement på gerningsmanden: Mand, iført sort bukser og sorte sko. Han var iført en lysegrå jakke med fler-farvede lyse felter.
Politiet vil ikke spekulere om hvorvidt skudepisoden er forbundet med attentatet på Østerbro lørdag eftermiddag:
Det ved vi om angrebet på debatmødet på Østerbro:
Den svenske tegner Lars Vilks og den franske ambassadør i Danmark var blandt deltagerne lørdag til et debatmøde på Østerbro i kulturhuset »Krudttønden« under titlen »Kunst, blasfemi og ytringsfrihed«.
På vej ind til mødet med alle tjekket af en metaldetektorer.
Kl. 15:33 fik politiet det første alarmopkald om skud på stedet.
En foreløbig ukendt gerninsmand har affyret en række skud ind i Kulturhuset. Formentlig med maskinpistol eller maskingevær.
Manden beskrives af politiet som: »Mand, 25–30 år, ca. 185 cm høj, atletisk af bygning med arabisk udseende, men med lysere hud end normalt og med sort glat hår. Han var iført en sort eller mørkeblå skijakke og matchende bukser og formodentlig handsker. Han havde dækket nederste del af ansigtet helt op til øjnene med et partisan-tørklæde i farverne gul/orange og rød. Han medbragte et sort maskinpistol/maskingevær«.
Lars Vilks flygtede ud i køkkenet, da angrebet begyndte, oplyser vidner.
Øjenvidner oplyser, at politiet svarede igen med skud.
Antallet af afgivne skud er ikke kendt, men omtales af vidner som 20-40 skud.
Én civil mand omkring 40 år blev dræbt under skudvekslingen. Politiet ønsker ikke at give yderligere oplysninger om den dræbte.
Tre politimænd – to livvagter fra PET og én betjent fra Københavns Politi – blev såret af skud. Ingen af dem kritisk. De tre betjente er såret i henholdsvist skulderen, ben og lysken. De pårørende er orienteret.
Gerningsmanden stak af fra Kulturhuset, stoppede en bilist og stjal en bil. Det var en mørk VW Polo, med registreringsnummer, AT 25919, og gerningsmanden kørte ad Jagtvej. Bilen blev senere fundet på Borgervænget ved nr. 25 på Østerbro. Politiet undersøger den nu for spor.
Regeringens Sikkerhedsudvalg mødtes kl. 18 om sagen.
På et pressemøde kl. 19 sagde Københavns Politi, at man ikke ved, om der er tale om et terrorangreb, men »vi efterforsker og behandler det som om, at det var en terrorhandling«. Derfor er et større antal betjente indkaldt.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde i en pressemeddelelse kort efter 19, at »alt tyder på« at angrebet var »et politisk attentat og dermed en terrorhandling«.
Politiets Efterretningstjeneste oplyste samtidig, at man var enig: »Alt tyder på, at angrebet var planlagt, og omstændighederne omkring skyderiet peger på, at der er tale om et terrorangreb«.
På et kort pressemøde kl. 20:15 sagde Thorning, at alle politikredse er i »højeste alarmberedskab«.
Både svensk og tysk politi bistår til eftersøgningen af den mistænkte gerningsmand.
Gerningsmanden er fortsat på fri fod.