Overraskende ting må komme i opvaskemaskinen
Der er mange ting, du kan vaske rene i din opvaskemaskine. Og så kan du faktisk lave mad i den
Bruger du udelukkende opvaskemaskinen til service og bestik, kan du åbne døren til en hel ny verden af skinnende rene sager.
Der er nemlig en række steder, hvor du med fordel kan droppe vaskemaskinen eller håndvasken. Og så kan du faktisk også tilberede mad i opvaskemaskinen - den del vender vi tilbage til.
Kasketter i maskinen
- Jeg smider altid vores kasketter i opvaskemaskinen, for skyggen kan ikke så godt holde til vaskemaskinens centrifugering, fortæller Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip under eget navn på Instagram og gennem hjemmesiden husmortip.dk.
Der er ifølge rengøringseksperten også en anden fordel ved at skippe vaskemaskinen, for bruger du vaskemiddel med optisk hvidt, aktiverer du faktisk eventuelle pletter fra solcreme, så de ikke kan gå af.
Legetøj og pynt
Ud over kasketterne foreslår hun at smide børnenes legetøj og hjemmets pyntegenstande i opvaskemaskinen.
- Det kan være glasting, som det er et bøvl og stå at vaske op. De kan blive rigtig pæne af en tur i opvaskemaskinen, hvis de er blevet lidt matte eller har fået glaspest. Hvis jeg ikke orker at støve glas og vaser af, får de en tur i opvaskemaskinen, siger hun og tilføjer, at man selvfølgelig lige skal vurdere, om de kan tåle det:
- Hvis det er ægte krystalglas, skal man ikke gøre det, siger hun.
Også børsterne
Selv giver hun også altid opvaskebørsten en tur i maskinen, så den kommer skinnende ren ud.
Men det er som nævnt tidligere ikke kun rengøring, du kan få opvaskemaskinen til at klare for dig. Faktisk kan den også bruges til at tilberede mad.
Det har Thomas Rønsch Toftdahl, som er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen, selv eksperimenteret med, da han blev udfordret af nogle af sine elever.
Som sous vide
- Jeg lavede en tyndskåret kamsteg i en industriopvaskemaskine for at se, om det kunne lade sig gøre. Jeg tror, vi endte med at give det en times tid ved 90 grader, før det blev mørt. Så det er jo ikke så miljøvenligt, fortæller han.
Han sammenligner metoden med sous vide, hvor man vakuumpakker en fødevare og tilbereder den skånsomt i varmt vand.
Skal pakkes
- Du skal vakuumpakke det, ellers vasker du det jo i stykker. Man kan sådan set godt tilberede et stykke laks, som ikke skal være mere end 55-57 grader, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:
- En time ved et 50 graders program kan sikkert sagtens tilberede en laks.
Han anbefaler, at man tjekker de mere præcise tilberedningstider på sous vide-manualer på nettet, hvis man vil prøve det af.
Ikke økonomisk
Om det så rent faktisk er en fordel at bruge opvaskemaskinen til madlavning, er en anden sag.
- Det er nok mest en gimmick. Jeg kan ikke se nogen fordel i at gøre det - hverken tidsbesparende eller økonomisk med alt det strøm og vand, du bruger.
- Måske hvis man har 30 gæster, der kommer til en konfirmation, som skal have enkeltserveringer af laks, kan man smide dem enkeltpakket ned i tallerkenholderen, siger faglæreren med et grin.