Overlæge: Vi burde indføre siesta i Danmark

En ledende overlæge på en skadestue ser så mange tilfælde af dehydrering i sommervarmen, at han mener, man bør få fri i de varmeste timer

Overlægen mener, vi burde lære af sydeuropæerne og holde siesta. (Foto: Shutterstock)
Offentliggjort Sidst opdateret

I Danmark bør vi holde varmefri og tage ved lære af sydeuropæerne, der er væsentligt mere vant til varmt vejr end vi er.

Det mener ledende overlæge på akutmodtagelsen på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, Matthias Giebner, ifølge JydskeVestkysten.

Han må i disse dage løbe stærkere end vanligt på sygehuset, fordi mange bliver indlagt på grund af dehydrering og hedeslag.

Derfor går Matthias Giebner så vidt som at sige, at vi burde tage ved lære af Spanien – og indføre siesta i varmen:

– Klimaanlægget på sygehuset har visse steder svært ved at følge med, og det er hårdt for både patienter og personalet. Personalet sveder da også mere end normalt, siger Matthias Giebner til JydskeVestkysten.

Reglerne dikterer ikke varmefri

Desværre for mange svedende lønmodtagere har Matthias Giebners idé om varmefri midt på dagen dog ikke vundet indpas ude på arbejdspladserne.

For når hedebølgen rammer, accepterer Arbejdstilsynet endnu højere temperaturer på jobbet end normalt.

Hvor varmt må der være på kontoret?

Arbejdstilsynet anbefaler, at temperaturen holdes på 20-22ºC ved stillesiddende eller stillestående arbejde som fx i kontorer.

Arbejdstilsynet kræver, at temperaturen holdes under 25ºC, bortset fra perioder med hedebølge.

Hvis det er vanskeligt at holde temperaturen i lokalet under 25ºC i perioder, hvor udetemperaturen ikke er specielt høj, vil lokalet ofte være for varmt under en hedebølge. For høje temperaturer kan bl.a. skyldes belysningen, mange mennesker i lokalet, maskiner og skærme samt solskin gennem store, uafskærmede vinduer.

Når det er meget varmt udendørs, er varmetabet til omgivelserne fra et arbejdsrum mindre end normalt. Temperaturen stiger derfor og kan komme over 25ºC. Det accepteres af Arbejdstilsynet. Men meget høje temperaturer kan give gener og være en helbredsrisiko. Derfor bør man tage visse forholdsregler.

Bliver man utilpas og dårlig på arbejdspladsen må man, som ved al anden sygdom, gå hjem.

Kilde: Arbejdstilsynet

Normalt kræver tilsynet, at temperaturen på kontorer ikke overstiger 25 grader – men når der officielt er hedebølge i Danmark accepterer de højere temperaturer fordi arbejdsrummets varmetab er mindre.

Powered by Labrador CMS