Overblik: Her er status efter livsfarlig vejr-udvikling
Der var vand for alle pengene søndag efter stormen Ingolf. Mandag er vandmasserne på retur.
Det var varslet så slemt, men endte nogenlunde overkommeligt. Sådan er den korte status efter en søndag med ´massive vandstandsforhøjelser oven på stormen Ingolf, der natten til søndag ruskede de danske træer.
Helt nøgternt handlede det hele om, at kraftig blæst ad to omgange skubbede vand direkte ned gennem de danske bælter, hvor det mødte en mur syd for Fyn og Lolland-Falster og i de danske fjorde mod øst. Mandag meddeler Martin Lindberg fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), at prognoserne tilsyneladende ikke var helt korrekte.
– Vi må konstatere, at prognoserne ikke var så præcise. Jeg har haft en kollega på arbejde, så vi kunne deles om at holde styr på udviklingen i vandstanden, forklarer meteorologen Newsbreak.dk mandag morgen efter en travlt aften og nat. Heldigvis tog prognoserne fejl i “den rigtige” retning, for det blev nemlig slet ikke så slemt, som der var lagt i kakkelovnen til.
Ved Odense Fjord blev der målt vandstandsforhøjelse på 1,9 meter. Ved syvtiden mandag er vandet i Roskilde Fjord – det andet af to meget udsatte steder – 1,33 meter over normalen. Her falder vandet meget langsomt, fortæller meteorologen.
– Det kan jo kun komme ud, hvor det kommer ind.
Se et galleri fra nogle af de berørte steder over artiklen her.
Kulminationen
Klokken 01.40 mandag meddelte DMI, at vandstanden efter stormen Ingolf havde kulmineret alle steder. Vandet begyndte for alvor at stige ved de danske kyster, i fjorde og i åer ved 18-tiden søndag.
Det var frygtet, at Fyn ville blive værst ramt af oversvømmelser, men de fynske kyster blev skånet for det værste.
Ved 22-tiden begyndte vandstanden så småt at trække sig tilbage, så vandstanden langsomt kom tilbage til det normale, oplyste Fyns Politi på Twitter søndag aften.
DMI rapporterede, at der ved Nordfyn blev observeret en 20-års-hændelse, mens vandstanden i Nyborg blev målt til 141 centimeter, hvilket er en 50-års-hændelse.
For Roskilde Fjord var det varslet, at vandstanden kunne stige til 160 centimeter over det normale. Derfor blev der taget forholdsregler for at beskytte blandt andet Vikingeskibsmuseet i Roskilde mod indtrængende vand.
– Men vi kom ikke i nærheden af de 160 centimeter. Det højeste, der er målt i fjorden, er 131 centimeter, siger Merete Scheelsbeck, kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi, til Ritzau i nat.
Hun tilføjer, at der ikke er sket skader på museet, der ligger ud til fjorden.
Lukket bro
I Frederikssund blev Kronprins Frederiks Bro, der går over Roskilde Fjord, lukket, men den blev genåbnet omkring midnatstid, oplyste Nordsjællands Politi natten til mandag.
I Horsens blev mange veje omkring havnen spærret af for at forhindre oversvømmelser af huse.
Områder omkring havnen i Vejle blev også spærret af, men mandag tikker beskeder langsomt ind om bedring.
Også Aarhus, Hou, Juelsminde og Fredericia var ramt af problemer med vandet oven på stormen Ingolf.
Stormen påvirkede søndag togtrafikken flere steder.
For eksempel var der i en periode søndag morgen spærret for trafik på strækningen mellem Ringsted og Borup, fordi et grantræ var væltet ned i køreledningerne ved Kværkeby. Dette problem var dog løst lidt efter klokken otte, oplyser Banedanmark.
Mellem Holbæk og Kalundborg måtte passagererne stige op i busser, da et træ var væltet ned over jernbanesporet mellem Svebølle og Jyderup, oplyser DSB.
Desuden forstyrrede et træ togdriften mellem Skjern og Varde, oplyser Banedanmark.
Stormrådet er nu i gang med at vurdere omfanget og hvor vidt, der er tale om en såkaldt stormflod. Det har stor betydning for boligejere, hvis ejendom er blevet skadet.
Omkommet
En 60-årig mand blev tilsyneladende offer for de massive vandstigninger. I hvert fald kørte han galt på Lyngvej ved Kalundborg, fordi der var vand på kørebanen. Han forulykkede og kontaktede en kranvogn, hvis fører dog mistede kontakten med manden.
Han blev siden fundet 75 meter fra bilen i vand, der var i brysthøjde, efter at være blevet skubbet ind af stormen Ingolf.
Den 60-årige blev senere erklæret død på Rigshospitalet. Læs hele historien her: Mand døde i vandmasserne: Fundet 75 meter fra forulykket bil