Overblik: Det blev der sagt på pressemødet
Her er et overblik over dagens pressemøde om coronasituationen i Danmark.
Uddrag fra onsdagens pressemøde med Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, Anne Lykke Petri, direktør ved Styrelsen for Patientsikkerhed og Rigspolitichef Thorkild Fogde.
Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen:
– Det er vigtigt for mig at understrege, at vi forventer at se en effekt af de tiltag, der træder i kraft i dag og på torsdag.
Han påpeger, at der dog vil gå noget tid, før effekten kan ses.
Han siger om brug af mundbind.
– Vi har dokumentation for, at brug af mundbind i det offentlige rum har en supplerende effekt for at undgå spredning af smitte.
– Vores vurdering er, at vi med smittetrykket godt kan forsvare øget brug af mundbind.
– Vi ved godt, at vi generer folk ved, at de skal bruge mundbind. Men så er det altså heller ikke værre.
Søren Brostrøm bliver spurgt til brugen af mundbind. I sydeuropæiske lande er det udbredt, men smitten stigende er alligevel.
– Mundbind er et supplement, men absolut ikke det eneste tiltag, understreger han.
Han siger igen, at Sundhedsstyrelsen mener at have nok dokumentation til at forsvare de tiltag, som påbyder mundbind i flere situationer.
Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut:
Kåre Mølbak siger om dagens smittetal, at de er på baggrund af 28 timer på grund af forsinkelse og ikke 24 timer, så det er på niveau med søndag.
Han oplyser, at det ikke nødvendigvis er alle indlagte, som fremgår af statistikken, der er indlagte på grund af coronavirus. Men det er langt de fleste.
– Danmark har været i den heldige situation, at vi ikke har set nogen markant overdødelighed bortset fra en kort periode i marts.
– En anden ting, vi arbejder med, er en ekspertrapport, hvor vi har korrigeret for testaktivitet.
Kåre Mølbak om corona på minkfarme:
– Man kan ikke konkludere, at måger er en smittevej. Det er en hypotese, der er værd at gå efter.
– En anden mulighed er, når minken skifter pels, så er der hår, der kan sprede sig. Vi mener stadigvæk, at mennesker er den mest sandsynlige smittekilde ind og ud af minkfarmene.
Der er flere timers ventetid på coronaproever.dk. Men det er forhåbentlig i orden fra tirsdag, siger Søren Brostrøm.
– Vi forventer, at det er en forbigående problematik. Man håber på, at siden kører for fuld kraft fra i morgen af, siger Søren Brostrøm
Går vi en tid i møde, hvor det igen bliver tid til hjemmeundervisning, bliver Søren Brostrøm adspurgt.
– De her nye tiltag er ikke en ny nedlukning. Det er et nyt lag af restriktioner, der skal sikre, at vi kan holde vores samfund så åbent som muligt.
– Vi vurderer løbende, om tiltagende giver den epidemikontrol, vi ønsker. Men vi overvåger det yderligere for at se, om man skal anbefale yderligere restriktioner, svarer Brostrøm.
– Jeg tror, alle myndigheder her frygter coronatrætheden. Men vi frygter også, at hvis vi lukker for meget ned, vil der komme en ny træthed.
Anne Lykke Petri, direktør ved Styrelsen for Patientsikkerhed:
– Der har været gang i festerne i Aarhus, og det skaber fortsat smitte.
– Vi taler dagligt med mange, mange tusinde borgere. Og vi vil også i den kommende tid tale med endnu flere. Derfor skalerer vi op i smitteopsporingsenheden. Vi oplever, at dem, vi taler med, er meget velforberedte. Og det er en rigtig stor hjælp.
Hun opfordrer venner og bekendte med at hjælpe smittede med at handle ind og andre praktiske gøremål for at undgå smittespredning. Kan det ikke lade sig gøre, bør kommunen hjælpe til.
– Det er ingen skam at være smittet eller bede om hjælp. Men det kan få store konsekvenser, hvis man breder smitten, siger hun.
Rigspolitichef Thorkild Fogde:
– Det koster en bøde, hvis man bryder forsamlingsforbuddet, der mandag er sat ned til ti personer.
Hvis folk spontant er stimlet sammen et offentligt sted, vil de først blive bedt om at sprede sig. Følger de ikke den opfordring, vanker der bøder.