Overbelægning er et problem i hele landet
En overfyldt stue eller patienter i senge langs væggene på hospitalsgangen.
Det er jævnligt vilkårene på flere danske hospitaler, lyder det fra både organisationen Danske Patienter og fra Dansk Sygeplejeråd.
»I de meldinger, jeg får, er der for travlt med alt for mange patienter til de ressourcer, der er,« siger kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Syddanmark, John Christiansen.
I Region Hovedstaden er der ifølge Berlingske en belægningsprocent på over 115 procent i perioder. Et problem, Danske Patienter oplever, går igen i resten af landet.
»Der er ingen regioner, der er meget bedre end andre. Det er det samme billede over det hele,« siger formand Lars Engberg.
I Region Syddanmark forsøger man at afbøde problemet med overbelægning ved at placere patienterne på andre afdelinger, hvor der er plads, men også det går ud over kvaliteten, forklarer John Christiansen.
»De patienter, der er i overbelægning et sted, flyttes andre steder hen, så for eksempel medicinske patienter flyttes til kirurgiske sengeafsnit. På den ene side er det godt nok, men på den anden side udfordrer det kvaliteten i sundhedsvæsenet, når de steder, der burde tage sig af patienterne, ikke er i stand til det,« siger han.
Indlæggelsestiden bliver presset ned, når der ikke er ressourcer nok til at tage sig af patienterne, og det har også uheldige konsekvenser, lyder det.
»Det forplanter sig til resten af sygehuset, de andre sygehuse i regionen og det kommunale område, hvor hjemmesygeplejersker oplever, at patienter udskrives på alle tidspunkter af døgnet, og at man ikke når at være klar til at tage imod,« siger John Christiansen.
Desuden peger både sygeplejersker og Danske Patienter på, at overbelægningen fører til flere fejl i behandlingen.
Problemet med overbelægning synes altså udbredt, selvom Socialdemokraterne allerede inden forrige folketingsvalg præsenterede udspillet »Tryghed om sundhed« med SF. Allerede dengang slog partierne fast, at det er uacceptabelt med overbelægning. Den borgerlige opposition er da heller ikke sen til at udtale kritik af regeringen. Venstre lufter udtrykket »løftebrud«, mens Dansk Folkeparti mener, der skal afsættes yderligere en milliard kroner til nye sygehusbyggerier med sigte på flere sengepladser.
Men sygehusbyggerier alene løser næppe problemet, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.
»En milliard er bedre end ingen milliard, men omvendt bliver hele sundhedsvæsenet hvert eneste år udsat for en to procents besparelse. Så pengene er velkomne, men der er mange andre prioriteringer, som også skal på dagsordenen,« siger John Christiansen.
I regeringen forsvarer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) indsatsen på området.
»Vi har taget en lang række initiativer, som skal hjælpe på overbelægningen. Vi har lavet en handlingsplan, vi har sat 725 millioner kroner af, som over de kommende år skal gøre, at vi får bragt overbelægningen på vores sygehuse ned, så vi kæmper den rigtige vej,« siger han.
Ministeren afviser at sætte en dato på, hvornår patienter på danske sygehuse kan være sikre på ikke at skulle ligge på gange og overfyldte stuer.