Over 100 tilfælde: Stort bakterieudbrud på dansk ø
Det er noget værre lort - rent ud sagt.
54 personer, der enten bor eller for nylig har været på Bornholm, er indtil videre testet positiv for infektion med campylobacter. Flere tests er ved at blive gennemført, og på nuværende tidspunkt er der melding om op mod 100 personer, der har symptomer på infektion.
Statens Serum Institut (SSI) skriver torsdag aften i en pressemeddelelse, at de positiv-testede er i alderen ni til 97 år. Fødevarestyrelsen, SSI og DTU Fødevareinstituttet arbejder sammen med blandt andet Bornholms Sygehus om at efterforske udbruddet.
Campylobacter-infektion giver i de fleste tilfælde en generel tilstand af utilpashed og desuden diarré, ondt i maven, kvalme, opkast og feber. Ifølge SSI kan afføringen også indeholde blod. Der er nemlig tale om en infektion i tarmene.
Sygdommen går typisk over af sig selv, og de fleste bliver raske efter nogle få dages sygdom. Infektionen kommer typisk fra madprodukter, der ikke er håndteret korrekt. Typisk kylling, hvor saften fra rå kylling er kommet i kontakt med tilberedt kylling.
Leder efter kilden
Det er uvist, hvad der har ledt til det igangværende udbrud på Bornholm, men SSI har en teori, fremgår det af pressemeddelelsen. Her kan man læse, at mistanken er rettet mod en lokalproduceret fødevare, formodentlig et spiseklart produkt, skriver SSI, der er i gang med sporing.
– Vi er i færd med at kontakte patienterne, og blandt andet spørge dem om, hvad de har spist og drukket og foretaget sig i dagene, inden de blev syge. Vi håber at kunne se et mønster heri og vil så også lave interview med en kontrolgruppe af raske borgere, siger Steen Ethelberg, seniorforsker på SSI.
Samtidig besøger Fødevarestyrelsen relevante lokale producenter på øen og tager prøver af fødevarer til mikrobiologisk analyse. Alt sammen med henblik på at identificere en konkret kilde til sygdomsudbruddet og ikke mindst få det stoppet.
– Det er fortsat for tidligt at sige noget om kilden, men vi undersøger flere mulige kilder. Det er vigtigt, at man som forbruger følger Fødevarestyrelsens generelle hygiejneråd, siger Beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.