Ost frikendt: Sundere end sit ry
Ost øger ikke risikoen for hjertekarsygdomme, fastslår nyt projekt.
På trods af dårligt ry, er der er plads til ost i en hjertevenlig kost. Det konkluderer forsker Tine Tolstrup i et nyt projekt på Københavns Universitet.
– Med dette projekt har vi én gang for alle slået fast, at ost ikke hæver blodets kolesterolindhold og dermed ikke øger risikoen for hjertekarsygdomme, siger Tine Tholstrup, lektor ved Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, Bioaktive fødevarer og sundhed. Det skriver foodculture.dk.
Gennem tre år har hun og kolleger gennemgået tidligere studier af emnet samt gennemført et forsøg, hvor 50 mennesker over to gange seks uger spiste henholdsvis smør eller ost (Samsø 45+) i ganske store mængder:I gennemsnit 155 g ost eller 48 g smør pr. dag, hvilket gav forsøgspersonerne præcis den samme mængde mættede fedt.
– Det meget markante hovedresultat viser, at fast gul ost – til forskel fra smør – ikke hæver kolesteroltallet. Dette er påvist før, men tidligere forsøg har været relativt små, og derfor måtte vi gennemføre et stort humant forsøg for at få overbevisende resultater. Vi har nu meget kraftig statistisk power, der frikender osten i en hjerterigtig kost, idet den er kolesterolneutral, fastslår hun.
Trods de positive resultater, oplever Tine Tholstrup, at det er svært at få budskabet igennem til de danske forbrugere.
– Resultaterne har vagt furore i hele verden, men det er ikke rigtig blevet observeret herhjemme. Fødevarestyrelsen er stadig tilbageholdende med at sige, at folk med et højt kolesterol gerne må spise ost, og diætisterne bliver ved med at fraråde osten. Det er ærgerligt, at projektet ikke har fået mere omtale, beklager hun og tilføjer:
– Det kan være hårdt for nogle mennesker at undvære ost, som jo også indeholder for eksempel calcium og protein af en god kvalitet.
Hun oplever imidlertid en intensiveret forskning på området og forudser, at synet på ost og mættet fedt generelt rykker sig i positiv retning verden over.
– Vi kan konstatere, at folk, der spiser mejeriprodukter, ofte er sundere trods indtaget af mættet fedt. Det er et paradoks, og der arbejdes på fuldt drøn med at finde årsagerne, siger hun.
Newspaq