Organisationer: Flygtninge skal hjælpes før de flygter

Foto: GIOVANNI ISOLINO/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark må træde frem og finde ekstra støttekroner, der både her og nu og på langt sigt kan forhindre flere katastrofer med bådflygtninge, som drukner på deres vej mod Europa.

Sådan lyder det i en fælles opfordring fra de tre nødhjælpsorganisationer IBIS, Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke.

»Vi skal redde de desperate mennesker, som sætter livet på spil i jagten på et værdigt liv. De flygter fra krig, forfølgelse og fattigdom, og det vil de blive ved med, så længe Danmark, EU og det globale samfund ikke for alvor løser de bagvedliggende problemer,« siger Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS.

Europa oplever i disse år en lind strøm af flygtninge fra flere dele af verden, som blandt andet skyldes ebola-epidemien i Afrika og krigene i Syrien, Gaza, Sydsudan og Ukraine.

Mange af flygtningene forsøger at krydse Middelhavet – hvilket ofte sker med livet på spil i overfyldte og usikre fartøjer. De seneste dage er fokus for alvor blevet rettet mod situationen, efter omkring 1.000 bådflygtninge er druknet på vej mod Europa.

Ifølge nødhjælpsorganisationerne er bådkatastroferne udtryk for den desperation, som mennesker uden håb udviser, og derfor skal der sættes ind, hvor flygtningene har hjemme.

»Selvfølgelig skal vi også redde liv, men vi skal også sikre, at der bliver lavet en langsigtet indsats de steder, hvor flygtningene kommer fra, for de flygter, fordi de er desperate,« siger Vagn Berthelsen.

De tre nødhjælpsorganisationer tager samtidig afstand fra et forslag fra Røde Kors, som tirsdag foreslog at tage to milliarder kroner fra udviklingsbistanden til fordel for den akutte flygtningekrise i Middelhavet.

»Vi synes, det er en dårlig idé, da man på den måde underminerer det forebyggende arbejde,« siger Vagn Berthelsen.

»Vi skal selvfølgelig forholde os til katastrofen og redde liv, men vi ved også, at hvis verdenssamfundet vil, så kan man mobilisere ekstra ressourcer,« siger IBIS-chefen, som opfordrer den danske regering til at presse på for at skabe en koalition i EU, som vil yde et ekstraordinært humanitært bidrag og samtidig sikre en langsigtet indsats.

Powered by Labrador CMS