Ordførere: Krigsforbrydere skal for en dommer
At der går krigsforbrydere rundt i Danmark, som ikke kan sendes hjem, er et stort dilemma, lyder det fra SF.
Hvis der går personer rundt på tålt ophold i Danmark, og som har begået krigsforbrydelser, skal de hurtigst muligt have en dom. Og hvis det kan lade sig gøre, skal de også sendes ud af landet.
Sådan lyder det fra flere partiers retsordførere fredag morgen, efter at Søndagsavisen skriver, at der blandt de personer, der lever på tålt ophold i Danmark, befinder sig 21, som efter eget udsagn har begået krigsforbrydelser.
Heriblandt er en gruppefører for militante talibanere, der har begået massakrer på civile i hjemlandet, skriver Søndagsavisen.
SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, kalder situationen for et “dilemma”.
– Det allerbedste ville jo være, hvis vi kunne retsforfølge de her mennesker, og jeg har godt set, at Peter Skaarup (DF) vil have, at vi skal blæse på konventionerne og sende dem hjem.
– Jeg tror ikke, at der er noget, regeringen hellere vil, fordi personer på tålt ophold er uønskede i Danmark. Og når det ikke sker, så er det, fordi det kan man ikke umiddelbart, siger hun til Ritzau.
Hun foreslår, at man undersøger, om det er lykkedes for andre lande at få stillet folk på tålt ophold for en dommer.
Hos De Konservative er man forundret over, at der i det hele taget kan gå krigsforbrydere rundt i Danmark.
– Vi skal først og fremmest finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre, at folk, der har begået krigsforbrydelser, kan befinde sig på tålt ophold i Danmark.
– I forhold til vores internationale spilleregler har vi en fælles forpligtelse til, at de her mennesker bliver retsforfulgt, siger retsordfører Tom Behnke til Ritzau.
Også Liberal Alliance går efter at få krigsforbryderne for en dommer:
– Det har aldrig været meningen med vores flygtningeregler, at vi skal hjælpe folk, som har begået alvorlige krigsforbrydelser og måske endda mod udstationerede danskere. Derfor er det vigtigt, at vi retsforfølger dem, som har erkendt at have begået krigsforbrydelser.
– Hvis man har erkendt, at man kæmpet for Taliban eller deltaget i andre krigsforbrydelser, så er det helt afgjort en sag for en domstol, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.
Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til Søndagsavisen, at hun er utilfreds med forholdene, men at det er vanskeligt at gøre noget ved det.
/ritzau/