Opråb fra skønhedsguru: Vask nu dit hår

Katja Moikjær. Foto: Facebook.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvor tit skal man vaske sit hår? Der er ingen endegyldige svar, men alle kan lære at mærke efter, hvad der er bedst for dem.

Hører du til dem, hvis hår klasker og ser fedtet ud, hvis du ikke vasker det med shampoo hver eneste dag? Sådan har mange det, men i de senere år er det blevet trendy at lade håret stå i flere dage uden at vaske det. Og det kan være rigtig fint, hvis du synes, det er pænt. Men journalist og medindehaver af skønhedsuniverset pudderdåserne.dk, Katja Moikjær er træt af shampoo-forskrækkelsen.

– Hvis du har fedtet hår, så vask det dog, sukker hun dybt i telefonen.

Hår vil fedte over tid

Hår vil fedte naturligt over tid, og det er forskelligt fra person til person, om frisuren klasker sammen efter en eller tre dage. Men man kan ikke modarbejde det fedtede hår, forklarer Moikjær.

– Du får ikke mindre fedtet hår af at lade være med at vaske det, du får bare klammere hår, siger hun til Ritzau Fokus.

Hårvask må ikke springes over

Hos frisørkæden Zenz i København plejer de kundernes hår uden skadelige stoffer. Indehaver Anne-Sophie Villumsen oplever, at mange får problemer af skadelige stoffer fra produkter og hårfarve, men derfor må hårvasken stadig ikke springes over, påpeger hun.

– Det er individuelt, hvor meget man skal vaske hår, men man skal altså bruge sæbestof eller rasul ler, så hovedbunden bliver ren, siger hun.

– Dårlig hovedbund kan komme af for meget hårfarvning med stærk kemi eller fra silikoner fra styling-produkter, siger Anne-Sophie Villumsen.

Ikke shampooens skyld

Det er altså ikke shampooens skyld, hvis hår fedter mere eller mindre eller hovedbunden bliver irriteret, men derimod hvis man ikke renser hår og hovedbund ordentligt.

– Svamp og skæl og den slags opstår og trives bedst i en hovedbund, der ikke bliver holdt ordentlig ren, fortæller Katja Moikjær.

Vask dit hår når hovedbunden er fedtet

Hos Zenz anbefaler de kunderne at vaske håret, når hovedbunden er fedtet, efter sport der har gjort det svedigt og varmt, og når der har været styling-produkter i, som indeholder silikone eller parfume. De stoffer kan nemlig irritere huden, hvis de bliver i håret natten over.

Lad være med at sætte lid til tørshampoo

Samtidig minder pudderdåsen Katja Moikjær om ikke at sætte al sin lid til tørshampoo. Tørshampoo er mange kvinders redning mod fedtet hovedbund, og med et drys i håret kan man udskyde den rigtige hårvask endnu en dag.

– Tørshampoo er alletiders til en travl morgen, men hvis du tror, at du er god ved din hovedbund, fordi du springer hårvasken over og i stedet bruger tørshampoo, så tager du fejl, fortæller Katja Moikjær, og uddyber:

– Tørshampoo udtørrer hovedbunden og består i bund og grund af nogle rimelig hardcore kemikalier kombineret med en pudder.

Begge kvinder anbefaler, at man prøver sig frem. Både med forskellige shampooer og produkter, og med hvor ofte håret skal vaskes. Der findes ikke én opskrift, der er rigtig for alle.

Fakta

Det skal du vide, når du vasker hår:

– De fleste shampooer har de samme kerneingredienser, og der er ikke den store forskel på meget dyre og meget billige shampooer.

– De ingredienser, der kan tørre huden ud hedder lauretsulfat og laurylsulfat. Har du tendens til tør hovedbund, så undgå disse.

– Shampooer med forsæbet kokosolie er mildere mod hovedbunden og skummer mindre end sulfater.

– Læs brugsanvisningen og brug dine hårprodukter korrekt. Forkert anvendelse kan give dårlige resultater og irriteret hud.

– Sørg for at du vasker alle produktrester ud af dit hår, når du vasker det.

– Ikke alle produkter vil passe til dig. Erkend, når du har et dårligt match og prøv noget andet.

– Få en god klipning. Alverdens dyre shampooer og hårprodukter kan ikke redde en frisure, der er blevet træt af livet.

Kilde: Katja Moikjær og Anne-Sophie Villumsen.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS