Opgør på vej: Skal vi gøre som Danmark?
Et loft over antal asylansøgere kan snart blive en realitet i Sverige. Men en regeringskrise truer, hvis Socialdemokratiet går med på borgerlige partiers krav
Citathistorie: Kristeligt Dagblad.
Skal Sverige indføre et loft over antallet af mennesker, man fremover vil tildele asyl?
Det er spørgsmålet, som i disse uger truer med at sprænge den svenske regering, og som potentielt kan føre til et markant skifte i Sveriges kurs på udlændingeområdet.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
– Tidligere sagde vi, at vi ikke ville diskutere antal, og at vi ikke ville være som Danmark. Men nu skal vi snart have et loft over indvandringen med netop det formål at blive mere som Danmark, konkluderede Expressens kommentator Viktor Barth-Kron, da han forleden opsummerede de seneste ugers intense udlændingedebat.
Forløbet, der ifølge politisk redaktør på Aftonbladet Anders Lindberg har potentialet til ”at forandre svensk migrationspolitik fundamentalt”, tog sin begyndelse i juni sidste år.
Her nedsatte den svenske regering en migrationskomité, hvis opdrag var at se nærmere på fremtidens svenske asyllovgivning. Men komitéen, som udover eksperter består af medlemmer fra samtlige rigsdagspartier, har hidtil ikke kunnet enes.
Og nu, da forhandlingerne er på vej ind i sin afgørende fase, er asylretten blevet det afgørende stridspunkt:
– Moderaterne kræver et loft over antallet af asylansøgere, hvilket Socialdemokratiet ser ud til at acceptere. De bruger nogle lidt andre ord, men grundlæggende virker de enige i det principielle i forslaget. Men hvis Socialdemokratiet tilslutter sig et flertal hen over midten, indebærer det samtidig en reel risiko for, at Miljøpartiet udløser en regeringskrise, fordi man er lodret imod stramningerne, siger Anders Lindberg.
“Umenneskeligt”
I Aftonbladet har 48 medlemmer af Miljøpartiet kaldt det potentielt forestående opgør med asylretten for ”umenneskeligt”.
Sætter man først et loft over antallet af asylansøgere, bryder man med det fundamentale princip om alle menneskers ret til at søge beskyttelse, argumenterede de i indlægget.
På et pressemøde forsøgte statsminister Stefan Löfven i tirsdags at gyde olie på vandene. Og selvom han flere gange understregede, at man håber at nå frem til en model, som alle partier kan tilslutte sig, måtte den socialdemokratiske leder erkende, at de to regeringspartier ”har forskellige opfattelser”.
Stridighederne om asylpolitikken findes dog også internt i Socialdemokratiet, og Aftonbladet kunne i går fortælle, at flere socialdemokrater agter at stemme imod migrationskomitéens forslag, hvis det rummer et opgør med asylretten.