Om lidt holder 500 mobiler op med at virke
Telia har taget et nyt våben op i kampen mod mobiltyve, og det betyder, at 500 mobiltelefoner lige straks ophører med at fungere.
Har du styr på, hvor din mobiltelefon stammer fra? Om lidt kan du i hvert fald finde ud af det, hvis den på et tidspunkt har været stjålet fra eksempelvis et af Telias lagre. For om lidt holder 500 telefoner op med at virke, skriver Telia i en pressemeddelelse.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Konkret er Telia simpelthen blevet så skidetræt af tyve, røvere og andre lyssky typer, der på den ene eller anden vis stjæler mobiltelefoner fra teleselskabets butikker eller lagre, og nu er nok blevet nok. Et nyt sikkerhedssystem gør – simpelt forklaret – at Telia kan spore stjålne telefoner og deaktivere dem, forklarer teknologidirektør Henrik Kofod.
– Vi har som andre teleselskaber oplevet et stigende antal indbrud, tyverier og svindel – og enkelte gange har vi desværre også oplevet grove røverier i vores butikker. Det vil vi naturligvis gøre alt for at stoppe, og med det nye sikkerhedssystem kan vi enkelt og effektivt gøre stjålne telefoner værdiløse og dermed fjerne de kriminelles gevinst ved at stjæle telefoner hos os, siger han.
Allerede i denne uge går Telia i gang med at spærre telefoner, der har været stjålet indenfor de seneste to år.
Kun til en slags
Det er en ny software kaldet Apple-DEP, der muliggør blokeringen ved blot at være i besiddelse af telefonens såkaldte IMEI-nummer. Det er et identifikationsnummer, som alle mobiltelefoner har et særskilt af.
Software-navnet taget i betragtning er det ikke overraskende kun Apples iphones, der kan spærres på denne facon. Telia er dog igang med at følge op, så det også bliver muligt at gøre med telefoner, der er baseret på styresystemet Android.
Telias opgørelse viser i øvrigt, at 90 procent af de stjålne telefoner er netop iphones, og det forklarer givet vis prioriteringen. Blokeringen skal være med til at gøre produkterne uattraktive for tyve og røvere.
Sådan fungerer det
Det bliver Telias sikkerhedsafdeling, der “med et tryk på en knap” kan blokere telefonerne, der inden da er blevet sporet. Men blokeringen vil træde i kraft uanset hvor i landet – faktisk verden – de måtte befinde sig – og hvem der er i besiddelse af den.
Af samme årsag risikerer du altså, at din telefon blokeres, selv hvis du ikke var klar over, den på et tidspunkt har været stjålet. Mobiltelefonen vil vise en besked på displayet, hvor der står, at den er blokeret, samt et telefonnummer, man kan ringe til, såfremt man mener, at telefonen er spærret ved en fejl.
– Det drejer sig om cirka 500 telefoner. Herefter vil vi løbende lukke ned for telefoner, som bliver stjålet fra vores butikker. Systemet giver os desuden effektive muligheder i forhold til at blokere telefoner, der måtte være svindlet via eksempelvis identitetstyveri, slutter Henrik Kofod.