Om få dage går det løs: Sådan undgår du nummerplade-bøder
Dine nummerplader kan være ulovlige, når kalenderen har passeret 15. november. Se hvad du kan gøre for at undgå en bøde.
Dine nummerplader er i høj kurs hos tyveknægte. Derfor bliver det om få uger ulovligt at have nummerplader på sin bil, der ikke er skruet fast.
Heldigvis kan de fleste relativt nemt løse problemet med en boremaskine. Men pas på, hvad du gør, hvis du er typen med ti tommelfingre.
– Er du fiks på fingrene, og har du en skruetrækker og en boremaskine, så kan du sagtens gøre det selv. Men det nemmeste er dog at køre forbi sit sædvanlige værksted eller synshal for at få det gjort. Uanset om man betaler sig fra det eller gør det selv, skal der blandt andet være dækhætter på skruerne svarende til nummerpladens farve, siger leder af FDM’s tekniske rådgivning, Jørgen Jørgensen.
200-300 kroner
Automekanikere tager typisk 200-250 kroner for at fikse hele problemet efter de gældende regler med en tyverisikret nummerpladeramme.
Alternativt kan du selv købe den tyverisikrede nummerplade-rammer, som udnytter de eksisterende huller i bilen. Rammerne kan fås helt ned til 100 kroner i butikker, der forhandler autoudstyr.
Du kan også – hvis du tør – skrue nummerpladen fast til bilen med nye huller, men vær opmærksom på, at de nye huller kan komme i konflikt med bilens garantibestemmelser, hvis der opstår rust eller lignende.
Kender ikke bødens størrelse
Men se under alle omstændigheder at komme i gang, hvis du vil slippe for en bøde efter 15. november. Hvor stor en bøde, du kan forvente, ved vi endnu ikke, da vejledningen for bødetakster stadig lader vente på sig, oplyser Rigsadvokaten til Ritzau Fokus.
– Loven træder i kraft om 14 dage, og det gode råd til alle er derfor at få spændt pladerne fast på bilerne inden da. Og nu forventer jeg ikke, at bødens størrelse vil have betydning for, om man vælger at overholder loven eller ej, siger Mikkel Thastum, kommunikationschef hos Rigsadvokaten til Ritzau Fokus.
Følger man gældende retspraksis, kan man forvente en bøde i størrelsesegnen 1000 kroner, men Mikkel Thastrum kan endnu ikke bekræfte, at det bliver bødens størrelse.
Han forventer, at Rigsadvokaten, der skal fastsætte bødestørrelsen og antallet af bøder, vil udsende en vejledning om de nærmere detaljer inden loven træder i kraft.
72 procent er klar
I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for forsikringsselskabet Codan, viser det sig, at tre ud af fire bilejere (72 procent) allerede nu har sørget for, at deres nummerplade er skruet fast. Men særligt unge mellem 18-34 år svarer, at de end ikke har hørt om den nye nummerpladelov.
Skat: Sådan monterer du dine nummerplader:
– Nummerplader skal være såkaldt “solidt monteret” på dit køretøj. Pladerne skal som “minimum” monteres med mindst to skruer eller bolte. Vigtigst af alt er det, at monteringen ikke går ud over læselighed.
– Skruer og bolte skal være dækket af en lille hætte i samme farve som det sted på nummerpladen, hvor du fastgør dem, og de kan altså være enten gule, blå eller hvide. Hætten skal sidde så godt fast, at den kun kan fjernes med værktøj.
– Nummerplader fra før 1. april 1976 og historiske nummerplader (de sorte) er fritaget for at opfylde kravene. Der skal du bare sørge for, at de bliver sat fast på en måde, så de passer til din veteranbil, eller hvad du nu måtte trille rundt i.
Se, hvordan du selv kan sætte nummerpladen fast på FDM’s hjemmeside: http://www.fdm.dk/biler/vedligeholdelse/nummerplader-fastgoeres-nemt
Kilder: Skat, FDM
/ritzau/FOKUS