Olie- eller gasfyr? Vent med at skifte det ud

Går du i gang med at udskift dit olie- eller gasfyr nu, vil du ikke kunne modtage regeringens kommende tilskud.

Offentliggjort Sidst opdateret

Ejer du et olie- eller gasfyr, så er du en af dem, der i den nye klimaplan opfordres til at få det udskiftet inden for de kommende år.

Fordelen ved at skubbe det en smule længere er, at du har overblik over de tilskud, der kan søges til det.

Det skal nemlig besluttes hen over sommeren.

Afvent udskiftning

Står du foran en udskiftning er det bedste råd lige nu at vente.

– Det kan være fornuftigt at vente med udskiftningen, til tilskuddene er faldet på plads, hvilket formentlig sker efter sommerferien, siger Carsten Vejborg, der er energirådgiver i den uvildige rådgivningsvirksomhed EnergiTjenesten.

Samme melding kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som oplyser, at tilskuddene ikke vil kunne søges med tilbagevirkende kraft.

I klimaplanen har regeringen afsat 2,3 milliarder kroner til udfasningen af de godt 80.000 oliefyr og 380.000 gasfyr, der står rundt i de danske hjem.

Man vil blandt andet fremrykke bygningspuljen til 2020 og tilføre den ekstra midler. Her vil du kunne søge et tilskud, hvis du vil udskifte olie- eller gasfyret med en varmepumpe.

Derudover vil man gøre det billigere for boligejere at installere en varmepumpe på abonnement.

Indgår i en plan

Men selv når tilskuddene træder i kraft, kan det for nogle boligejere være en fordel at se tiden yderligere an.

Har du for eksempel gasfyr, er det typisk gældende for hele dit boligområde, og derfor bør du først undersøge, om der er planer om at udrulle fjernvarme i dit område.

– Er det planen inden for en overskuelig årrække, anbefaler jeg, at man venter på det, siger Carsten Vejborg.

For dig der har olie- eller gasfyr, men ikke bor i et område, hvor der er en fælles løsning på tegnebrættet, er det heller ikke entydigt, om du skal trykke på speederen, i det sekund tilskuddene træder i kraft.

– Har man lige skiftet sit naturgasfyr til en mere miljøvenlig udgave, er det måske ikke det, der står først for, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

– Men man kan overveje, om det skal være nu eller inden for det næste stykke tid, hvis man har en ejedom med et gammelt oliefyr, fortsætter han.

En større investering

Selv om der venter økonomisk støtte til dig, når du i fremtiden vil udskifte dit olie- eller gasfyr, skal du være opmærksom på, at der ofte vil medfølge andre udgifter.

– Når man skifter varmekilde, kan det ikke altid stå alene, og nogle vil skulle efterisolere i boligen, hvilket kan blive en større investering, siger Brian Friis Helmer.

Så inden du hopper hovedkuls ud i det, anbefaler han, at du får en uvildig energirådgiver ud, der kan kigge på huset og vurderer, hvilken kilde du skal skifte til, og hvad det ellers vil kræve af ændringer i boligen.

Hvornår tiltagene træder i kraft, og hvad beløbene præcis bliver, vil blive besluttet hen over sommeren.

Powered by Labrador CMS