Oktoberfest er populær blandt danskerne

Hver femte dansker har deltaget i en oktoberfest. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Hver femte dansker har deltaget i en oktoberfest og halvdelen vil nok gøre det fremover.

Hvert år kigger millioner af mennesker forbi verdens største folkefest, oktoberfesten, i München for at skåle i tysk øl, mens der bliver danset til tyske schlagere i traditionelle ’lederhosen’ og ’dindl’. Men det er ikke kun tyskerne og andre besøgende syd for grænsen, der har taget denne tradition til sig. Blandt danskerne er oktoberfesten også en populær begivenhed, der primært forbindes med fadøl, tyrolermusik, barmfagre kvinder, folkefest og god stemning.

Det viser en undersøgelse fra YouGov foretaget for familiebryggeriet Erdinger, der ønsker at udbrede oktoberfesttraditionen i Danmark.

Folkefest, tyrolermusik og tysk øl i lange baner. Oktoberfesten, der skydes i gang allerede i september, er blevet meget populær i hele Europa, hvor millioner af mennesker nyder festlighederne i de to uger, som festtraditionen står på. De fleste forbinder oktoberfesten med Bayern, hvorfra den da også stammer. Den første oktoberfest blev således holdt i 1810 for at fejre Bayerns kronprins Ludwigs giftemål med prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen.

Grundlaget for oktoberfesten startede egentlig som et hestevæddeløb, som fandt sted foran Münchens bymur i forbindelse med brylluppet. Man gentog festlighederne de følgende år og udvidede med tiden festen ind i september, fordi vejret var bedre dér til at sidde i de udendørs ølhaver. Og allerede i slutningen af det 19. århundrede udviklede oktoberfesten sig til det, vi kender i dag med dens tyrolerkostumer, lederhosen, tyske sange og øl serveret i literglas.

Og også blandt danskerne er oktoberfesten en populær begivenhed. Således svarer hver femte dansker, i en ny undersøgelse foretaget for Erdinger af YouGov blandt 1.005 danskere, at de på et tidspunkt har deltaget i en oktoberfest i Danmark eller i et andet land og mere end hver fjerde dansker (28 pct.) svarer ligeledes, at de godt kunne tænke sig at deltage i en oktoberfest i fremtiden.

Erdinger bringer oktoberfesttraditionen til Danmark

Oktoberfesten forbindes af danskerne typisk med store fadøl, viser undersøgelsen for Erdinger. Under oktoberfesten er det særligt de tyske hvedeøl, også kendt som weissbier, der hældes i glassene.

Meget af den øl, der drikkes til oktoberfesten, bliver brygget på Erdinger Weissbräu, som er et tysk bryggeri, der er verdenskendte for deres weissbier. Bryggeriet ligger i byen Erding i Bayern, og blev grundlagt i 1886. Med en årlig produktion på mere end 1,53 millioner hektoliter er det verdens største hvedeølsbryggeri, som desuden er familieejet af familien Brombach. Øllet bliver udelukkende produceret i Erding, men i Danmark er det Carlsberg Danmark, der varetager salget.

Erdinger bringer nu oktoberfesttraditionen fra det sydtyske til det danske med bryggeriets klassiske weissbier til de mange oktoberfestinteresserede danskere. Ambitionen er at udbrede oktoberfesterne i barmiljøet, men håbet er også, at danskerne vil tage traditionen til sig og hylde oktober med et brag af en fest:

– Det er dejligt, at så mange danskere allerede har oplevet en oktoberfest, men også at så mange godt kunne tænke sig at opleve én i fremtiden. Vi håber derfor, at mange enten selv vil afholde deres egne oktoberfester derhjemme eller støtte op om de mange oktoberfester, som vi og andre arrangører holder ude på cafeerne, barerne og restauranter i efteråret, fortæller Jonas Bjarkow, der er Senior Brand Manager for Carlsbergs specialøl, herunder Erdinger, som det danske bryggeri varetager salget for herhjemme.

Udover at blive forbundet med store fadøl, forbinder danskerne typisk oktoberfest med tyrolermusik, barmfagre kvinder samt med folkefest og god stemning, viser undersøgelsen, og Jonas Bjarkow vurderer, at det er associationer, der kan medvirke til at gøre oktoberfesten vældigt populær blandt danskerne, der er et festligt folkefærd.

Powered by Labrador CMS