Økonomisk ruin kan ramme 250.000 ved langtidssygdom
Reformen af førtidspension og fleksjob har udhulet de forsikringer, der skal holde de økonomiske kvaler fra døren ved tab af arbejdsevne. Det viser beregninger, som Danica Pension har lavet for Politiken.
Ifølge beregningerne vil en kvart million danskere statistisk set blive ramt af langtidssygdom og truet af økonomisk ruin, da deres forsikring pludselig er blevet mindre værd.
Det skyldes reformen af fleksjob og førtidspension, som betyder, at man ikke længere kan gå direkte på førtidspension, hvis man mister evnen til at arbejde. I stedet må man ofte nøjes med en indkomst svarende til en kontanthjælpsydelse i en periode på op til fem år, før man kan få førtidspension.
Og en forsikring mod tabt arbejdsevne hjælper ofte ikke, da udbetalingen fra forsikringen i de fleste tilfælde vil blive modregnet i ydelsen fra det offentlige. Dermed kan man ende med samme lave indkomst.
»Det vil sige, at den forsikring, der netop skal dække de manglende lønindtægter under langvarig sygdom, ikke dækker danskernes økonomiske behov i sygdomsperioden. Den kombination er en økonomisk bombe under mange privatøkonomier,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra Danica Pension til Politiken.
Ifølge Danica Pension er antallet af underforsikrede danskere næsten fordoblet til 41 procent efter reformen.