Økonomer: Sådan ser økonomien ud i 2015
Hvorvidt der er udsigt til fremgang eller stilstand i økonomien næste år, er der uenighed om blandt økonomer.
Der bliver i øjeblikket talt om en opbremsning i den danske økonomi og en svag vækst, og kigger man ind i starten af 2015, kunne det godt se ud til at fortsætte.
I hvert fald tror knap halvdelen af de 42 deltagende økonomer i Ritzaus økonomiske panel, at der vil være ligeså mange personer i arbejdsløshedskøen om et halvt år, som der er nu.
Der er dog et overvejende flertal, helt præcist 60 procent af økonomerne, som tror på en højere økonomisk vækst om et halvt år. Knap 40 procent venter stilstand.
En af de pessimistiske er Mikkel Høegh, der er cheføkonom i tænketanken Europa. Han tror ikke, at økonomien vil vise fremgang om et halvt år, men frygter i stedet, at det kan gå den helt anden vej.
– Vi kan meget vel risikere en negativ økonomisk vækst om et halvt år. Jeg synes, at den europæiske økonomi er sløj i øjeblikket, og der skal noget til for at trække økonomien op, siger han.
– Det er især de store økonomier som Tyskland, Frankrig og til dels i Italien, hvor det går trægt. For Danmark er det især udviklingen i Tyskland, der er bekymrende, siger Mikkel Høegh, der peger på, at de seneste danske eksporttal har set svage ud.
Hos Sydbank er cheføkonom Jacob Graven derimod optimist. Dog en forsigtig en af slagsen. Han vurderer, at en opblødning af situationen i Ukraine kan være med at til at sætte skub på økonomien.
– Vi har haft en periode over det seneste år, hvor arbejdsløsheden er faldet, uden at den økonomiske vækst har været prangende i Danmark. Den tendens ser vi fortsætte, samtidig med at vi tror, at væksten langsomt vil løfte sig, siger han.
Det begrunder han desuden med, at en dyrere dollar kan give flere ordrer til de danske virksomheder.
Hen over sommeren er den amerikanske dollar steget i værdi, og Jacob Graven venter også, at den udvikling fortsætter ind i det nye år.
– Dollaren er blevet styrket markant over for kronen, og det betyder, at danske virksomheder vil stå i en bedre konkurrencesituation på de eksportmarkeder, som retter sig mod USA, siger Jacob Graven.
Udviklingen i dollarkursen kan ifølge Jacob Graven også have en positiv effekt på eksporten til Kina, da Kina fører fastkurspolitik over for dollaren.
Det kan komme danske virksomheder til gode, hvilket kan kaste nye danske arbejdspladser af sig.
/ritzau/