Økologisk Råd kritiserer skrotordning for brændeovne
Hvis brændeovnen er ældre end 25 år, og du er klar til at sende den på pension, kan du se frem til en check på 2.000 kroner fra regeringen.
Målet med den nye skrotordning er at få fjernet nogle af de ovne, der forurener både miljø og mennesker mest.
Det Økologiske Råd glæder sig over, at der sættes fokus på de gamle brændeovnes forurening, men regeringen bruger de forkerte redskaber.
»Vores kritik er primært, at vi ikke mener, at det er skatteyderne, som skal betale for, at folk skifter deres gamle brændeovn ud. Man skal ikke betale folk for ikke at forurene,« siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen.
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fortæller, at ordningen betyder, at folk med brændeovne fra 1990 og før kan få 2.000 kroner for at skrotte ovnen.
»Luftforurening har store samfundsmæssige konsekvenser. Tusindevis af mennesker får luftvejslidelser som astma og bronkitis af forureningen fra brændeovne, der også er skyld i cirka 200 for tidlige dødsfald hvert år. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn,« siger hun i en pressemeddelelse.
Tilskud fra november
Bekendtgørelsen om skrotningsordningen sendes i høring torsdag. Hvis ikke høringen fører til ændringer, vil danskerne fra midten af november kunne få tilskud til at skrotte de gamle ovne.
Der findes ifølge Miljø- og Fødevareministeriet cirka 750.000 brændeovne og pejse i Danmark, og cirka 150.000 af dem er fra før 1990. Regeringen har afsat 45 millioner kroner til skrotordningen, og det rækker til cirka 21.000 brændeovne, som findes efter først-til-mølle princippet.
Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd mener ikke, man når ret langt for det beløb. Han ser en risiko for, at pengene kun rækker til at betale de danskere, der i forvejen ville skrotte brændeovnen. Han mener, at man i bestræbelserne på at fjerne de gamle ovne i stedet burde lægge flere afgifter på de ældste ovne, fordi det vil motivere folk til at droppe dem.