Offentlige anklagere bliver stressede

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Newspaq
Newspaq

De offentlige anklagere skal nå flere opgaver på kortere tid, og det lægger pres på det psykiske arbejdsmiljø.

De offentlige anklagere har fået flere opgaver, men mindre tid til at løse dem. Det stresser og skader arbejdsmiljøet, skriver Politiken mandag.

Det øgede arbejdspres er ikke gået ubemærket hen i Arbejdstilsynet, som inden for det seneste år har uddelt kritik til to af landets 12 anklagemyndigheder. Det er i begge tilfælde det psykiske arbejdsmiljø, som bliver kritiseret.

Formanden for foreningen af offentlige anklagere kan nikke genkendende til problematikken.

– Vi føler et enormt pres. Vi har været igennem tre reformer på otte år, der betyder, at vi hele tiden skal løbe hurtigere. Der er kortere tid til de enkelte sager, og det betyder, at mange må lave en del af arbejdet i deres fritid. Det går alt sammen ud over trivslen på arbejdspladsen, siger Line Scharf til Politiken.

Hos anklagernes fagforening, Djøf, bemærker man også, at foreningens medlemmer er pressede.

– Vi får årligt cirka 1.200 henvendelser vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Det går primært på stress og samarbejdsvanskeligheder. Det er et meget højt tal, og det er steget betragteligt over de seneste fem år, siger Lars Qvistgaard, der er formand for Djøf’s overenskomstforening, til avisen.

Det er især manglende fleksibilitet i det såkaldte mål- og resultatsstyringssystem, som stresser de offentlige anklagere i hverdagen.

Systemet måler effektiviteten af arbejdsopgaverne og er udbredt i både det offentlige og private arbejdsliv.

– Vi er ikke imod, at man måler resultaterne af vores arbejde, men vi oplever, at man forsøger at standardisere og sætte alting i boks. Det bliver et problem for mange, fordi sagerne er forskellige og tager forskellig tid at løse for den enkelte anklager, forklarer Line Scharf til Politiken.

Også Lars Qvistgaard fremhæver, at systemet kan fratage den enkelte medarbejder ansvaret for, hvordan opgaven skal løses, og at det kan opleves som en belastning.

Line Scharf frygter, at flere af hendes kolleger vil søge mod det private arbejdsmarked, hvis ikke trivslen bliver forbedret.

Helt så bekymret er de offentlige anklageres øverste leder, rigsadvokat Ole Hasselgaard, ikke.

– Vi har mange dygtige medarbejdere. Nogle tager væk til andre job, men jeg ser det som et sundhedstegn, at vi kan levere dygtige folk til andre dele af miljøet, siger han til Politiken.

Newspaq

Powered by Labrador CMS