Ødelægger du også din ovn indefra?

Det kan være nemt at glemme, men din ovn bør rengøres ganske ofte, siger to eksperter, der her guider dig her til den optimale rengøring af din ovn

Vaner og forglemmelser kan skade dine ovns levetid
Vaner og forglemmelser kan skade dine ovns levetid
Offentliggjort Sidst opdateret

Når kagen er færdigbagt eller pomfritterne er varmet, efterlades der ofte lidt sukker i bunden og lidt fedt på siderne i ovnen.

Det hober sig op over tid, og glemmer du vedligeholdelsen af din ovn, er du i hvert fald ikke med til at forlænge dens levetid.

Læs her, hvad to eksperter på området vurderer er de største fejl eller forglemmelser, og hvad du skal gøre ved det.

Rådene kommer fra produktspecialist hos Electrolux René Meng og Michael René, der er kandidat i fødevarevidenskab og teknologi og står bag rengøringsbloggen pletvæk.dk.

* Ovnen skal løbende gøres ren.

Mange rengør kun deres ovn et par gange eller en enkelt om året, vurderer René Meng. Optimalt bør ovnen rengøres efter brug, men en månedlig rengøring af den anbefales.

Det kræver en del arbejde, siger Michael René.

- Jeg oplever nogle gange, at folk bliver overraskede over, at det koster ekstra knofedt og tager længere tid end først ventet, siger han.

- Hvis man først har forkullet de her gamle madrester, er det næsten umuligt at få af.

Pas på med at skære eller skrabe skidtet væk med skarpe genstande.

- Det er farligt at bruge, fordi man kan ridse belægningen på ovnfladen, og det er grobund for ny snavs, der kan sætte sig bedre fast næste gang. Jeg anbefaler at bruge almindeligt knofedt og rengøringsudstyr, siger Michael René.

* Ovnen skal være varm, når du gør den rent.

- Et godt tip er altid at rengøre ovnen, inden den køler helt af, hvis der er tale om en ganske almindelig ovn, siger Michael René.

Så snart ovnen bliver kold, sætter resterne sig bedre fast. Snavset er nemmest at løsne, når det er varmt.

René Meng tilføjer, at cirka 80 grader i ovnen er optimalt. Med brun sæbe og varmen kan du løsne fedtet. Hvis ovnen er kold, kan du i stedet prøve at smøre den ind i brun sæbe og lade det stå natten over. Derefter kan fedtet have løsnet sig.

* Det øverste varmelegeme kan lindes på, så du kan rengøre bag det.

Mange er ikke klar over det, siger René Meng, men det øverste varmelegeme, der sidder i toppen inde i ovnen, kan faktisk lindes på et par centimeter.

- På de ovne, hvor du skal bruge ovnrens og knofedt, der går det ud over vedligeholdelsen, fordi du ikke kan gøre ordentligt rent deroppe, når varmelegemet sidder der, siger han.

* Ovnlågen kan nemt afmonteres. Det er her, skidtet sætter sig.

Lågen til ovnen kan ligesom varmelegemet ganske nemt pilles af. Det gør det langt nemmere at rengøre, og det gør det også nemmere at komme ned i rillerne.

- Skidt, brødkrummer og alt det her, sætter sig nede omkring hængslerne. Det er klart, at over tid kører det ikke supergodt længere, siger René Meng.

* Glasset i ovnlågen kan rengøres med en kogeplade-skraber.

Den samme skraber, du bruger til at gøre din kogeplade ren, kan bruges til ovnens glas.

- Den er supereffektiv til ovnlågen til lige at tage fedtet, René Meng.

Michael René advarer dog om, at skraberen ikke må ramme den gummimembran, der ofte sidder i kanten af glasset.

- Der skal man bare passe på, at man ikke ridser for meget i overfladen mellem glas og metal. At man ridser kanten ren. Der er det igen virkelig vigtigt, at man bare bruger knofedt, siger Michael René.

Sådan sparer du el på din ovn

  • Forvarm kun ovnen, hvis du bager brød eller småkager, der kræver kort tilberedningstid ved høj varme.
  • Sæt retten i kold ovn, og læg 10-15 minutter til tilberedningstiden.
  • Brug eftervarmen ved at slukke ovnen de sidste 10 minutter af tilberedningstiden.
  • Tænk over hvor meget du åbner ovnlugen, når du laver mad. Ovnen bruger nemlig ekstra energi på at erstatte den varme, der forsvinder, når du åbner den.
  • Spar energi ved at bruge varmluftfunktionen og sætte flere plader i ovnen på én gang.
  • Varmluft kræver, at du sænker temperaturen med 20 procent i forhold til konventionel over- og undervarme.

Forbrugerrådet Tænk

Powered by Labrador CMS