Oddere med bro-fobi får små stier
Nogle oddere er bange for at svømme under broer, og det koster dyreliv i trafikken. Odense bygger passager.
Det er skræmmende for en del oddere at svømme under broer, og derfor vælger nogle af dyrene i stedet at krydse broen via vejen. Men den farlige færd koster hvert år mellem 30 og 40 odderliv i trafikken på landsplan, og det vil Odense Kommune gøre noget ved.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Kommunen bygger nemlig små passager af store sten under broerne, så odderne kan komme forbi broen uden at skulle svømme eller over en trafikeret vej. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Den første passage er blevet anlagt i Borreby Møllebæk, der grænser op til Assens Kommune, og det er Jane Jegind (V), der er rådmand i By- og Kulturforvaltningen, glad for.
– Vi skal passe godt på vores natur og dyreliv i Odense. Odderen var i mange år truet på Fyn og i resten af Danmark, men den er heldigvis i fremgang igen. Undersøgelser viser, at den er kommet tilbage i vores vandløb, og derfor skal vi naturligvis fortsætte med at passe godt på odderne med tiltag som dette, siger hun i pressemeddelelsen.
Aktive natdyr
Camilla Schmidt Petersen er biolog i Odense Kommune, og ifølge hende bliver odderne fremover tænkt ind i alle projekter, der har med broer og vandløb i Odense at gøre.
– For eksempel tænker vi odderen ind, når vi skal renovere området omkring Dalum Papir. Ligeledes har vi lavet en passage under broen ved Åsum, så odderne ikke skal op på vejen, siger hun i pressemeddelelsen.
Oddere er nataktive dyr, der i dagtimerne helst opholder sig på afstand af mennesker. Den svømmer om natten ud og jager fisk som eksempelvis aborrer, ål og karper.
Var tæt på udryddet
Odderen var engang almindelig ved danske vandløb, søer og kyster, men den blev opfattet som et skadedyr, fordi den spiste fisk, og derfor blev den jaget og fanget i fælder.
Andre oddere druknede i ruser eller døde i trafikken.
I 1967 blev odderen fredet, og siden starten af 1990’erne har en bestand af oddere i Nordvestjylland langsomt spredt sig.
Ud over fredningen blev det vandlevende dyr hjulpet på vej af renere vandløb og stopriste i fiskernes ruser.
Det er ikke første gang, der bygges for at hjælpe dyrene. I 2008 blev en såkaldt faunabro over Svendborgsundmotorvejen indviet. Prisen for broen, der var særligt tiltænkt den truede hasselmus, lød på 18 millioner kroner. Der har dog ikke været nogen håndfaste beviser på, at den nataktive mus bruger broen til at krydse motorvejen.