Obama leverer opsang til afrikanske ledere
USA’s præsident og amerikanske virksomheder lover milliarder i investeringer til Afrika.
De afrikanske ledere skal skabe bedre rammer for udviklingen af erhvervslivet på kontinentet. Blandt andet ved at sætte ind mod korruption. Det siger USA’s præsident, Barack Obama, tirsdag på et møde med 45 afrikanske stats- og regeringsledere i Washington.
Obamas bemærkninger faldt i forbindelse med, at han kundgjorde nye statslige og private amerikanske investeringer i Afrika for 26 milliarder dollar.
Kapital, udviklingsprogrammer og projekter er en ting. Men overholdelse af love, reformer og god regeringsledelse er af endnu større betydning, siger Obama.
– Folk skal være i stand til at starte en forretning og afsende deres varer uden at skulle betale bestikkelse eller ansætte en eller andens fætter. Vi skal også til at tale om sikkerhed og fred, fordi fremtiden tilhører dem, som bygger op – ikke dem som destruerer, siger Obama.
Andendagen af det tre dage lange topmøde mellem USA og de afrikanske lande havde fokus på forretningsmulighederne i Afrika.
Flere af kontinentets mest succesfulde forretningsfolk beklager sig over, at amerikanske virksomheder har været alt for længe om at reagere på den økonomiske forvandling i mange lande.
De tænker fortsat “på Afrika, som det var for et årti siden”, men tingene har virkelig ændret sig, siger den nigerianske erhvervsmand Aliko Dangote, der med en skønnet formue på over 100 milliarder kroner anses for at være Afrikas rigeste person.
Han nævner, at Afrikas økonomi i snit er vokset 5,5 procent de seneste 10 år.
Ifølge Den Internationale Valutafond vil væksten i Afrika i år og næste år overgå den globale vækst.
Obama oplyser, at amerikanske virksomheder og statsorganer har planlagt nye investeringer i Afrikas for 14 milliarder dollar. Hertil kommer andre 12 milliarder dollar til udbygning af Afrikas energisektor.
Det Internationale Energiagentur skønner, at det vil koste 300 milliarder dollar, hvis alle afrikanere i 2030 skal have adgang til elektricitet.
/ritzau/AFP