Nyt vejskilt skal få bilister til at sænke farten

Vejdirektoratet indfører et helt nyt og ganske særligt vejskilt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Et spritnyt vejskilt skal få bilister til at lette på speeder-foden i nærheden af passagen over Karup Å ved Hagebro. Helt basalt for at undgå odder-død. Forstået således, at alt for mange oddere må lade livet i påkørsler, hvor veje krydser vandløb.

Den nationale bestand af oddere er nemlig i fremgang, men samtidig påkøres flere i trafikken, oplyser Vejdirektoratet. Vejdirektoratet har sammen med Det Danske Odderinstitut har fået lavet et nye vejskilt – et advarselsskilt – der skal gøre opmærksom på potentielle vej-krydsende oddere.

I første omgang er der tale om et femårigt forsøg, der skal vise, om skiltet er effektivt i forhold til at sikre oddernes liv. Strækningen er udvalgt på grund af en kombination af meget livlig trafik og mangel på gode passagemuligheder for oddere langs åen. Det fremgår af en pressemeddelelse.

– Vi glæder os til at se, om skiltet kan få flere trafikanter til at lette foden fra speederen og på den måde reducere antal påkørte og dræbte oddere i området, siger Ivar Sande, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Dropper at svømme

Påkørsel af oddere ved passagerne sker oftest, fordi oddere foretrækker at krydse vejen på en fast grund frem for at svømme under den.

– Vi har registreret krydsende og trafikdræbte oddere omkring Hagebro, der er særdeles trafikeret. Der køres med høj hastighed, hvorfor advarselskilt for oddere er meget relevant, siger Jane Nordstrand fra Det Danske Odderinstitut. Instituttet arbejder for at undersøge odderens udbredelse og beskytte dens levesteder og liv.

Vejdirektoratet vil gennemføre hastighedsmålinger, før skiltet opsættes og løbende efter to og fem år. Også antallet af trafikdræbte oddere på stedet bliver registreret. Hvis forsøget viser en positiv effekt, så vil skiltet kunne opstilles flere steder, hvor der er behov.

Finder du en trafikdræbt Odder ved Hagebro, kan du melde det til Vejdirektoratet på telefon nummer 80 20 20 60.

Powered by Labrador CMS