Nyt studie: Sådan skal du træne, hvis du vil leve sundt og længe

Én motionsform er bedre end den anden, hvis du vil øge din chance for at leve længe, konkluderer stort dansk studie

De syv kostråd
De syv kostråd
AfspilningshastighedNormal
Skift videokvalitet-
Afspilningshastighed
0.25
0.5
0.75
Normal
1.25
1.5
1.75
2
Slå lyden til
 
00:00
/
00:51
LIVE
Offentliggjort

Konditionstræning er nøglen til et sundt og langt liv

Et nyt dansk studie fra Østerbroundersøgelsen viser, at konditionstræning har en større positiv effekt på hjertesundhed og levetid end styrketræning. Studiet, der fulgte næsten 10.000 danskere over 27 år, konkluderer, at høj kondition reducerer risikoen for tidlig død og hjerte-kar-sygdomme med 10 procent sammenlignet med muskelstyrke.

Selvom styrketræning også har en markant positiv effekt, anbefaler forskerne en kombination af begge træningsformer for optimal sundhed. Læge Peter Schnohr understreger, at selvom konditionstræning er mest effektiv, er styrketræning stadig vigtig for at mindske risikoen for hjertesygdomme.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Citathistorie: Videnskab.dk

Hvis du vil leve længe, skal du dyrke motion. 

Det ved vi godt – og mange af os bruger utallige timer på at holde os i form. Faktisk træner hele 800.000 danskere regelmæssigt i et fitnesscenter.

Men hvad giver egentlig mest smæk for skillingen, hvis du vil have et sundt hjerte og et langt liv?

Er det konditionstræningen, der får pulsen op og sveden frem? Eller styrketræningen, der bygger muskler og giver ømme arme dagen efter?

Første gang

Det spørgsmål har et hold danske forskere fra forskningsprojektet Østerbroundersøgelsen undersøgt i et nyt studie, der netop er udgivet i tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings. 

Det skriver Videnskab.dk.

Det er første gang, at kondition og muskelstyrke sammenlignes direkte i forhold til hjerte-kar-sygdomme og levetid. 

Undersøgelsen fulgte næsten 10.000 danske mænd og kvinder over en periode på 27 år, hvor omkring 5.000 døde.

Og hvem vandt så det store motionskapløb?

Større effekt af konditionstræning 

Selvom studiet viste, at både styrketræning og konditionstræning mindskede risikoen for farlige hjerte-kar-sygdomme og forlængede levetiden generelt, var konklusionen klar:

Konditionstræning har en bedre effekt end styrketræning.

Mere nøjagtigt konkluderer studiet, at det gav større helbredsmæssige gevinster at øge mængden af konditionstræning fra et ‘moderat’ til et ‘højt’ niveau, end det gjorde at øge mængden af styrketræning på samme måde.

Konditionstræning har en bedre effekt end styrketræning

10 procent lavere 

Personer med høj kondition havde en 10 procent lavere risiko for både for tidlig død og hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem i muskelstyrkegruppen, skriver forskerne.

På samme måde havde det større konsekvenser at træne en ‘lav’ mængde kondition sammenlignet med et ‘moderat’ niveau, end et tilsvarende fald havde for styrketræning.

At mindske konditionstræning fra et ‘moderat’ til et ‘lavt’ niveau øgede risikoen for en for tidlig død 19 procent mere end et tilsvarende fald i styrketræning, konkluderer studiet.

Styrketræningseffekt er overraskende 

Resultaterne er ikke overraskende, mener Peter Schnohr, der er læge og førsteforfatter på studiet. 

- Men det, der kom bag på mig, var, hvor stor en effekt styrketræning faktisk viste sig at have, fortæller han til Videnskab.dk.

- Jeg er hjertelæge, og de fleste studier om sundhed og hjertet handler først og fremmest om at få pulsen op og træne kredsløbet. 

I styrketræning kommer pulsen ikke særlig højt op, så jeg har selv tidligere været nysgerrig på, hvor meget styrketræning egentlig betyder for at mindske risikoen for hjertesygdomme.

Også markant positivt 

Men selvom et højt niveau af konditionstræning giver den bedste effekt, så har styrketræning altså også en markant positiv effekt.

Det bedste råd er at kombinere konditionstræning og styrketræning, fortæller Peter Schnohr.

- Det er et solidt studie med nogle vigtige pointer, som vi nok havde en fornemmelse af i forvejen, men som er godt at få bekræftet, mener Erik Richter, læge og professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, efter at have læst studiet for Videnskab.dk.

Det er første gang, at kondition og muskelstyrke sammenlignes direkte i forhold til hjerte-kar-sygdomme og levetid

10.000 deltagere 

Særligt størrelsen af studiet – 10.000 deltagere over 27 år – gør det flot, fortsætter han.       

 - Dertil er det vigtigt, at studiet er lavet med danske deltagere, fordi lignende studier, der er lavet i USA eller Storbritannien, måske ikke kan overføres direkte til Danmark.

Han tilføjer dog også, at der kan være en vis usikkerhed i, at deltagerne selv skulle rapportere deres motionsvaner.

Det medgiver medforfatter Peter Schnohr, men han fastholder, at usikkerheden er lille. 

- I så store studier som dette kan vi ikke stå med et stopur og teste konditionen hos alle 10.000 deltagere. 

Ret præcise

Men vi ved fra tidligere undersøgelser, at folk generelt er ret præcise, når de vurderer deres egen form, siger hjertelægen.

- Vi testede også styrken hos en del af deltagerne, og resultaterne stemte godt overens med det, de selv havde angivet.

Erik Richter tilføjer overfor Videnskab.dk, at eftersom resultaterne fra dette studie passer godt med tidligere lignende studier, vil han heller ikke kalde det en decideret svaghed.

Powered by Labrador CMS