Nyt netværk kan være en gave til tyvene
I takt med at vi udvider vores netværk og antallet af enheder, får it-kriminelle flere potentielle bagdøre at bryde ind ad.
5G-netværket er lige på trapperne, og med det får vi en bredere og hurtigere internetforbindelse. Samtidig er mange fjernsyn, kaffemaskiner og køleskabe i dag såkaldte smart devices, som kan kobles på nettet.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Den kombination kan også give it-kriminelle flere døre at komme ind ad.
– Jo flere elektroniske apparater som kobles på nettet, jo større potentiel angrebsflade giver man hackerne, siger Jesper Mikkelsen, der er it-sikkerhedsspecialist i cybersikkerhedsfirmaet Trend Micro.
Sikkerhedsbrist
Den problemstilling bliver især aktuel, når 5G udvider kapaciteten på vores hjemmenetværk. Med 5G er der nemlig – som med al ny teknologi – nye potentielle sikkerhedsbrister, man ikke har opdaget på forhånd.
– Et smart-tv, en babyalarm og et webcam giver it-kriminelle tre muligheder for at kigge med i hjemmet, siger Jesper Mikkelsen.
Det kan eksempelvis bruges til afpresning, hvor hackerne vil have penge for ikke at lække nøgenbilleder eller for at returnere dine familiebilleder. Og det kan være slemt nok i sig selv.
Samtidig kan én svag enhed – eksempelvis din internetopkoblede kaffemaskine – fungere som kattelem til resten af dine digitale enheder på netværket.
– Så kan kriminelle pludselig hoppe rundt på netværket og få adgang til din pc, dine private billeder eller filme ind i stuen, siger Jesper Mikkelsen.
App-vinduer
Det digitale hjem kan også give tyvene mulighed for at bryde ind rent fysisk. Lars Ramkilde Knudsen, der er professor ved DTU Compute og specialiseret i kryptologi og datasikkerhed, nævner vinduet som eksempel:
I gamle dage skulle du dreje et håndtag for åbne vinduet. I dag har man udviklet vinduer, hvor det kan gøres med en app.
– Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan det i fremtiden kan bruges til et angreb, siger han.
Nøgler er et andet eksempel. I dag bliver størstedelen af nye biler produceret med digitale nøgler, og man har set mange sager, hvor biltyve har afluret koden til den digitale nøgle.
Supersmart – men kan udnyttes
Samme problemstilling kan gælde hele vores hus, i takt med at det gradvist bliver mere digitaliseret.
Den digitale lås til hoveddøren, som åbnes med en app, er allerede på trapperne.
– Trådløst er supersmart, fordi man bare skal trykke på en knap. Men det er ikke så smart, hvis nogen udnytter det, siger Lars Ramkilde.
Det betyder ikke, at du skal gå rundt og frygte, at flere og flere dele af hjemmet bliver digitalt.
– Men man bør tage kritisk stilling til, hvordan man sikrer sine enheder, og hvad man har brug for at koble på nettet, råder Jesper Mikkelsen.
Møder anden kritik
Historien kommer få dage efter en række landsdækkende demonstrationer mod netop 5G-netværket. Folkebevægelsen ‘Vi siger nej til 5G i Danmark’ arrangerede lørdag i alt syv demonstrationer mod udrulningen af netværket.
Det var en del af et globalt initiativ, hvor kritikere mener, at politikerne leger med vores helbred, hvis der bliver åbnet for 5G og den stråling, det vil medføre.
– Jeg har små børn på tre og seks år, og jeg vil gerne, at de vokser op i et miljø, hvor der ikke er stråling og noget skadeligt. Jeg synes, det er vanvittigt, hvor meget børnene bruger telefonen i dag. Det er alt for meget, og jeg tror, det er skadeligt med strålerne fra telefonerne. Det er ikke sundt, sagde Katharina Dahl til TV2 Østjylland i forbindelse med en demonstration i Aarhus.
Forskere er uenige
Nogle forskere har anmodet regeringer og myndigheder om at stoppe udrulningen af 5G-netværk på baggrund af forskning, som påviser alvorlige skader på dyr, planter og mennesker.
Andre forskere mener derimod, at der ikke er nogen grund til at være bange for 5G-stråling fra de trådløse netværk. Heriblandt Lars Dittmann, der er professor hos Institut for Fotonik på Danmarks Tekniske Universitet.
– Vi har været udsat for elektromagnetisk stråling i mange, mange år og også i perioder med meget mere kraftig intensitet end den, vi har i dag. Selvfølgelig skal vi være bekymrede for alt, vi udsætter os for. Jeg har bare ikke set nogle kraftige beviser for, at det skulle være skadeligt, sagde Lars Dittmann til TV2 Østjylland den 12. juni 2019.