Nyt mål: Kvinder i alle ansøgningsbunker

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Mindst én kvinde i bunken af ansøgninger og mindst én kvinde i ansættelsesudvalget. Det er nogle af kravene, når forsker- og lederstillinger fremover skal besættes på Københavns Universitet.

Det er slut med et ansøgerfelt kun bestående af mænd eller kvinder. Københavns Universitet vil med en ny handlingsplan sikre flere kvinder i forskning og ledelse. Derfor bliver der fremover krav om, at der er mindst én ansøger af hvert køn, før en forskerstilling kan besættes.

– Den nye plan skal sikre, at vi får flere ansøgere i spil. I dag er kun hver femte professor en kvinde, og det er et stort talenttab. Københavns Universitet er ikke ude på at gøre det lettere for kvinder at få stillingen, men vi vil sikre, at flere talenter har muligheden. Talent skal være afgørende – ikke køn, siger rektor Ralf Hemmingsen.

Planen, som netop er trådt i kraft på universitetet, rummer også krav om ligelig kønsfordeling i bedømmelses- og ansættelsesudvalg. Desuden sætter fakulteterne midler af til, at adjunkter og lektorer – uanset køn – kan komme godt i gang med undervisning og forskning efter endt barsels/forældreorlov fx til forskningsophold eller videnskabelige medhjælpere.

En anden indsats er brugen af søgekomiteer, som forud for besættelsen af forskerstillinger på universitetet skal afsøge mulige kandidater nationalt og internationalt.

De enkelte fakulteter skal på basis af handlingsplanen udarbejde deres egne planer og årligt fremlægge opfyldelsen af målene til rektor.

Københavns Universitet har søgt og fået dispensation fra ligebehandlingsloven i forbindelse med kravet om mindst én person af hvert køn i ansøgerfeltet.

Planen trådte i kraft 1. februar og bliver evalueret efter tre år.

Powered by Labrador CMS