Nyt i Olof Palme-sag: Drabsmand kan afsløres

Skæbnetimen for efterforskning af Palme-drabet i 1986 er nær. Ekspert tvivler på, at der rejses tiltale.

Offentliggjort Sidst opdateret

Om få timer får svenskerne måske få svar på et spørgsmål, der har naget nationen i 34 år: Hvem stod bag drabet i 1986 på daværende statsminister Olof Palme?

Læs mere om sagen i bunden af artiklen

På et pressemøde onsdag formiddag klokken 09.30 vil chefanklager Krister Petersson komme med sine konklusioner efter at have ledet efterforskningen de sidste tre år.

Allerede i februar kunne chefanklager fortælle, at der i løbet af den første del af 2020 kunne rejses tiltale i den indtil videre uopklarede mordsag om Olof Palme. Det var også på daværende tidspunkt, at der var udsigter til at lukke sagen ned, hvis det ikke var tilfældet.

Mulig gerningsmand

Han har ikke garanteret, at der udpeges en skyldig. Og måske bliver sagen en gang for alle henlagt på grund af manglende beviser.

Men i februar sagde Krister Petersson til SVT, at han ser optimistisk på chancen for at sætte navn på enten en levende eller afdød gerningsmand.

– Hvis vi får et klart svar, vil det betyde, at en af de største politiske og juridiske mysterier i Sverige langt om længe er løst, siger journalisten Gunnar Wall, der har skrevet flere bøger om det gådefulde drab, til Reuters.

Olof Palme blev dødeligt såret af skud en sen fredag aften i Stockholm, mens han sammen med sin kone var på vej hjem efter en biograftur.

Drabet udløste en stor menneskejagt for at finde gerningspersonen. Men da det ikke lykkedes, opstod der efterhånden adskillige konspirationsteorier.

Gennem årene er den amerikanske efterretningstjeneste CIA, kurdiske separatister og sydafrikanske sikkerhedstjenester blandt flere andre nævnt som bagmænd.

Politiet har undersøgt en lang række teorier, og over 10.000 mennesker er gennem tiden blevet afhørt.

Fundet drabsvåben

I 1989 blev en småkriminel, Christer Pettersson, dømt for drabet, efter at Olof Palmes enke havde udpeget ham, men få måneder senere blev Pettersson frikendt. Han døde i 2004.

En af politiets udfordringer har været at finde gerningsvåbnet.

Men mandag kunne avisen Aftonbladet med henvisning til kilder i Socialdemokraterna afsløre, at regeringen er orienteret om, at politiet er i besiddelse af drabsvåbnet.

Aftonbladet har før skrevet, at gerningsmanden ikke længere er i live.

Den tanke bakker Eric Bylander, juraprofessor på Uppsala Universitet, op om.

– Ellers var der som minimum blevet beskikket en forsvarer, eller sandsynligvis var nogen blevet anholdt, siger han til SVT.

Tidligere chefanklager Sven-Erik Alhem er af samme grund overbevist om, at Krister Petersson på onsdagens pressemøde vil oplyse, at der ikke er rejst tiltale mod nogen.

– Ifølge min opfattelse er alt andet end en henlæggelse af sagen udelukket. Enten fordi at den mistænkte er død, eller af den årsag at yderligere efterforskningstiltag ikke kan forventes at medføre et andet resultat, siger han til nyhedsbureauet TT.

Sagen kort

Det er 34 år siden, at Sveriges daværende statsminister Olof Palme blev skudt og dræbt på åben gade i Stockholm.

Onsdag får Sverige klarhed om, hvorvidt efterforskningen af Palme-drabet bliver afsluttet, eller om der bliver rejst tiltale i sagen.

Her følger en tidslinje:

* 28. februar 1986: Sveriges 59-årige statsminister, Olof Palme, dræbes af skud på gaden i Stockholm på vej hjem fra et biografbesøg til fods. Hans kone, Lisbet Palme, får lette skudsår.

* December 1988: Misbrugeren Christer Pettersson anholdes i sit hjem i Sollentuna og sigtes for drabet.

* Juli 1989: Byretten i Stockholm idømmer Christer Pettersson livstid i fængsel for drabet.

* November 1989: Christer Pettersson frikendes i landsretten.

* Maj 1998: Sveriges højesteret afviser en ansøgning fra anklagemyndigheden om at omprøve frifindelsen.

* 29. september 2004: Christer Pettersson dør, 57 år gammel.

* 25. februar 2016: I anledning af 30-årsdagen for mordet indkalder de svenske myndigheder til pressemøde. De har dog reelt ikke nyt om efterforskningen.

* 1. februar 2017: Chefanklager Krister Petersson overtager efterforskningen.

* 10. juni 2020: Pressemøde om beslutning om tiltale i drabssagen.

Kilder: Dagens Nyheter, SVT

Powered by Labrador CMS