Nyt forsøg: Rygere får penge i hånden for at kvitte smøgerne

Et projekt skal undersøge, om en økonomisk belønning kan få flere til at gennemføre et rygestopkursus.

Offentliggjort Sidst opdateret

I et forsøg på at hjælpe flere storrygere til at stoppe vil tre kommuner give 1200 kroner til borgere, som holder sig fra nikotinen i mindst seks uger. Det er første gang, at rygere i Danmark tilbydes en økonomisk belønning, hvis de dropper røgen.

Klik i galleriet her over se se mere om forsøget.

Ifølge forskningsoverlæge Charlotta Pisinger, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, er håbet at motivere de rygere, som de traditionelle rygestopkurser har svært ved at nå.

– Rygning er den største udfordring for folkesundheden. Derfor bliver vi nødt til at blive ved med at undersøge, hvordan vi hjælper med at nedbringe antallet af rygere, og især dem, der har sværest ved at stoppe, siger Charlotta Pisinger.

– Viser det sig at virke, så har vi endnu et redskab mod den folkesygdom, som rygning er, siger hun.

Får 10.000 kr. i USA

Inspirationen til det nye tilbud stammer fra udlandet. Blandt andet har ansatte i amerikanske virksomheder fået, hvad der svarer til 10.000 kroner for at stoppe.

Selv om beløbet i det danske forsøg er betydeligt mindre, så mener Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, at det kan virke motiverende.

– Det er vigtigt, at vi får det prøvet af, siger han til Ritzau.

Skal udbredes hvis det virker

Viser det sig, at beløbet får flere til at melde sig til et rygestopkursus, så ser Kræftens Bekæmpelse gerne, at tilbuddet udbredes.

– Kontante beløb skal ikke gives til alle, men kunne komme på tale til udsatte rygere. Det kunne være gravide, personer med kol eller patienter, som er i behandling for en kræftsygdom, siger Niels Them Kjær.

 

De sundeste lande i verden:

En undersøgelse fra september 2016 rangerer Danmark som det 16. sundeste land ud af 188 lande. Både Norge, Sverige, Finland og Island rangerer bedre.

Undersøgelsen måler på en lang række parametre som sygdomme, rygning, alkoholforbrug, selvmordsrater, krig, trafikuheld og vandkvalitet.

Toppen af listen:

1. Island

2. Singapore

3. Sverige

4. Andorra

5. Storbritannien

6. Finland

7. Spanien

8. Holland

9. Canada

10. Australien

11. Norge

Længere nede på listen:

16. Danmark

28. USA

90. Brasilien

92. Kina

119. Rusland

Bunden af listen:

186. Sydsudan

187. Somalia

188. Den Centralafrikanske Republik

Kilder: The Lancet

Kilde: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden.

Powered by Labrador CMS