Nyt cpr-nummer efter svindel er et flop

Kun 20 har bedt om nyt cpr-nummer efter at have været udsat for identitetstyveri. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Kun få vil have skiftet personnummer på grund af identitetstyveri, og de fleste ansøgere er blevet afvist.

Siden 1. april har danskere kunne søge om nyt cpr-nummer, hvis de er blevet udsat for identitetstyveri, hvor andre for eksempel køber varer på nettet i deres navn.

Et enigt folketing står bag ændringen i cpr-loven, som skal dæmme op for det stigende antal identitetstyverier, som der ifølge en rapport fra Københavns Universitet nu begås omkring 47.000 af om året.

Men behovet har vist sig stærkt begrænset, ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor, som vurderer de enkelte sager.

– Vi har fået 20 ansøgninger, siden loven trådte i kraft. Foreløbig har ingen fået et nyt cprnummer. Vi har hidtil afvist 13-14 stykker, hvoraf nogle af ansøgningerne var åbenlyst grundløse, siger kontorchef Carsten Grage.

Kontoret har også fået ansøgninger, hvor identitetstyveriet ikke har noget med personnummeret at gøre.

– Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation, siger Grage.

Rigspolitiet fik 1. maj et nyt center for it-kriminalitet, NC3. Her ser centerchef Kim Aarenstrup heller ikke længere misbrug af cpr-numre som det store problem.

– I dag er det svært at bruge cpr-nummeret alene til noget som helst, så den manglende interesse kommer ikke bag på mig. Den store udfordring er den professionaliserede og veltilrettelagte forfalskning af pas og kørekort, som sker med henblik på berigelseskriminalitet, siger han.

Fra i dag skærpes kravene i øvrigt i forbindelse med digital selvbetjening på offentligt tilgængelige hjemmesider såsom nethandel, så der nu også kræves NemID. Det sker som et yderligere forsøg på at begrænse it-kriminalitet.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS