Nye vejskilte gør turen til jobbet lettere

Vejdirektoratet har sat nye vejskilte op, der skal afhjælpe de trælse trafik-køer.

Offentliggjort Sidst opdateret

I disse uger kan du se nye vejskilte i det danske landskab.

Smilies og konkrete anbefalinger til alternative køretidspunkter skal bryde bilisternes vaner og få trafikken til at glide bedre. Det oplyser Vejdirektoratet på sin hjemmeside.

– På flere vejstrækninger opstår der korte køer, fordi rigtig mange kører samtidig særligt om morgenen og om eftermiddagen. Det vil vi gerne forsøge at løsne op for, så alle kan komme lidt hurtigere frem. Derfor undersøger vi, om nye skilte kan få de bilister – som har mulighed for det – til at køre lidt tidligere eller senere, end de plejer, siger trafikdirektør i Vejdirektoratet Niels Tørsløv.

De nye vejskilte indeholder forskellige smilies og korte anbefalinger, som fortæller bilisterne, hvornår de skal køre for at undgå myldretiden.

– Vi har lagt en del arbejde i at designe og teste de nye skilte. Men nu skal de bestå deres prøve på vejene. Vi vil i de næste tre uger holde øje med, hvorvidt de nye skilte hjælper med at fordele trafikken bedre, fortæller Niels Tørsløv.

Vejdirektoratet forventer ikke at kunne løse de tunge trængselsproblemer med dette pilotprojekt. Fokus er i stedet på at løsne op for kortvarige kødannelser på de udvalgte strækninger.

– Udfordringen er, at få bilisterne til at bryde vanen ved at køre på andre tidspunkter, så der er færre biler på vejene på samme tid, og bilisterne kommer hurtigere frem, forklarer Niels Tørsløv.

Seks strækninger med nye vejskilte

Vejdirektoratet vil i de kommende tre uger måle trafikken på de seks strækninger og samtidig undersøge, hvordan de testbilister, der har meldt sig til projektet, oplever køreturene. Læs mere om, hvordan du kan melde dig som testbilist HER.

– Vi måler på trafikken løbende, men kan først sige noget om resultatet om cirka tre-fire uger, siger Rikke Liebst, kommunikationskonsulent i Vejdirektoratet, til Newsbreak.dk.

De nye smiley-skilte hjælper på køen

• Pilotprojektet blev skudt i gang i uge 44. Over fire uger vil Vejdirektoratet bruge forskellige tiltag til at få bilisterne til at køre en smule tidligere eller senere, end de plejer.
• Pilotprojektet gennemføres på seks udvalgte strækninger samtidigt. De udvalgte strækninger er kendetegnet ved en såkaldt spidstime i morgentimerne, hvor kødannelserne er så kortvarige, at man kan opnå en tydelig effekt, ved at bilisterne flytter deres afrejsetidspunkt en smule. De seks trækninger er:

1: Frakørsel 24, Øster Uttrup Vej ved Aalborg, nordgående retning
2: Frakørsel 75, Esbjerg N ved Esbjerg, sydgående retning
3: Frakørsel 59, Fredericia S ved Fredericia, vestgående retning
4: Frakørsel 12, Roskilde S ved Roskilde, østgående retning
5: Krydset Hareskovvej/Asnæsvej i Kalundborg i retning mod Kalundborg
6: Rundkørslen Holbækvej/Hovvejen ved Kalundborg i retning mod Kalundborg

• Vejdirektoratets seneste brugerundersøgelse viser, at 31 % af bilisterne i Danmark er villige til at flytte deres afrejsetidspunkt, hvis det kan forkorte den samlede transporttid.
• 16 testbilister har meldt sig til pilotprojektet – heriblandt kører nogle af dem med et aktivitetsarmbånd, så Vejdirektoratet kan måle deres fysiske reaktion, når de rammer en kø. De vil de næste tre uger blive interviewet om, hvordan de oplever det nye tiltag og hvorvidt, de synes, trafikken glider bedre.

Vejdirektoratet seneste brugerundersøgelse viser, at 31 % er villige til at flytte deres afrejsetidspunkt, hvis det kan forkorte den samlede transporttid.

Powered by Labrador CMS