Nye udbrud af mæslinger
Der er konstateret flere udbrud af mæslinger.
Det er ikke kun et seks måneder gammelt barn, der er eller har været smittet med mæslinger.
Det oplyser Statens Serum Institut, SSI.
22. marts kunne Newsbreak.dk berette om barnet, der har fået konstateret mæslinger.
Siden er der blevet konstateret yderligere to tilfælde af den smittefarlige sygdom. Alle på Sjælland. Det oplyser Statens Serum Institut.
En voksen og endnu et spædbarn
Det drejer sig om en voksen mand, som er MFR-vaccineret, og et spædbarn på fem måneder, som ikke er MFR-vaccineret på grund af sin lave alder.
Disse to personer har fået påvist mæslinger på lokalt sygehus, og fredag fik har den ene fået bekræftet diagnosen mæslinger på SSI.
Begge patienter er nu raske igen.
Smittekilde ukendt
Ifølge SSI er de tre tilfælde har haft mæslingesygdom næsten samtidigt og vurderes at være blevet smittet på nogenlunde samme tidspunkt. Det vides ikke, hvor nogle af de tre er blevet smittet.
“Det er vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, idet mæslinger er yderst smitsom”, advarer SSI blandt andet.
Samme virus
Alle tre udbrud er af samme virus. Den har 100 procent lighed med virus i igangværende udbrud i Storbritannien og Irland – men det vides altså ikke, hvordan danskerne er blevet smittet.
“Dette understreger, hvor smitsomt mæslingevirus er, og at mæslingevirus som bringes til Danmark efter rejse, fortsat vil kunne resultere i videresmitte”, skriver Statens Serum Institut.
Mæslinger er en del af vaccinationsprogrammet MFR. Den er dog – som det altså fremgår, stadig ikke udryddet.
Sådan smitter mæslinger
Virus findes i sekret (snot) i næse og svælg. Virus smitter ved små dråber (aerosoler) gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret. Patienter kan smitte, fra de første forkølelsesagtige symptomer viser sig og indtil 4 dage efter fremkomst af udslæt. Patienterne er mest smitsom lige før udslættet viser sig, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside. Her kan man også læse, at symptomerne viser sig ad to omgange:
De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse hvor der flyder væske fra næse og eventuelt fra øjne samt hoste, lysskyhed og høj feber. Der kan ses hvide pletter (såkaldte Kopliske pletter) i mundslimhinden i dette forløb. Efter 3-4 dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.
Fase 2
Fase 2 (”udslætfasen”): Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af det klassiske mæslingeudslæt (omtrent 13-14 dage efter smitte). Udslættet er til at begynde med småplettet og lyserødt, men det flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve, står der på hjemmesiden.
Før i tiden var mæslinger en sygdom, der førte til dødsfald og tilfælde af hjernebetændelse som følge af mæslinger.
Sidenhen er sygdommen stort set forsvundet i Danmark. I 2016 blev der observeret tre tilfælde af sygdommen i landet, og verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.
Når sygdommen alligevel bliver opdaget i Danmark, kan det eksempelvis forklares med, at en borger er rejst til Danmark fra et andet land, hvor man ikke i lige så høj grad vælger at vaccinere børn mod blandt andet mæslinger.