Nye tal: Så meget betaler staten af dit forbrug
Mere end en fjerdedel af danskernes samlede forbrug betales via statens velfærdstilbud såsom børnehave og hospitalsophold, viser ny rapport.
Når der hver måned tikker løn ind på kontoen, har de fleste lagt et husholdningsbudget over, hvor mange penge der skal bruges på husleje, telefonregning, restaurantbesøg og spas.
Men hvordan ser regnestykket se ud, hvis man inkluderer, hvad det koster at gå til lægen, forelæsninger på universitetet og vedligeholdelsen af den park, du løber i hver morgen?
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har regnet på det, og en ny rapport viser, at 27 procent af de danske husholdningers årlige forbrug udgøres af offentlige tilbud som børnepasning, kulturbegivenheder eller hjemmehjælp fra kommunen.
De resterende 73 procent er, når vi bruger dankortet, skriver Politiken.
Solid andenplads
I forhold til de 36 OECD-lande, AE har målt på, placerer det Danmark på en solid andenplads. Vi er kun overgået af vores naboer i Sverige med 30 procent. Ikke overraskende ligger amerikanerne i den anden ende af skalaen. Kun godt 8 procent af deres årlige forbrug stammer fra offentlige tilbud.
Regnestykket glæder Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
– Det er en pæn del sammenlignet med andre lande, siger Lars Andersen, der er direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Cheføkonom og vicedirektør for den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, mener, at danskerne burde have flere penge i deres husholdningsbudgetter, så de selv kan bestemme.
– Jeg mener, at det kan give danskerne en velfærdsgevinst, hvis det offentlige fyldte mindre, siger Mads Lundby Hansen.