Nye studerende vil flokkes til storbyen: Pas på lumske bolighajer
De fleste af landets håbefulde unge, der i dag har fået svar på, om ansøgningen til uddannelsen har båret frugt, skal nu ud på en hård rejse mod et sted at bo i de større byer. Det udnytter lyssky typer.
“Velkommen til din drømmeuddannelse – og held og lykke med at finde et sted at bo.”
Sådan kunne beskeden til de mange tusinder af nyudklækkede studerende i Danmark, der nu har fået svar på, hvor vidt drømmen om lige præcis den ønskede uddannelse er brast eller opfyldt. For boligmarkedet i storbyerne er presset, og det besværliggør rejsen for mangt en håbefuld ung sjæl. Det bliver ikke lettere af, at der findes lumske og usle typer der ude, hvis eneste formål er at udnytte de boligsøgende.
Med det nu forventede rykind i storbyerne sætter flere politikredse nu fokus på netop det problem. Med en række gode råd i hånden, er håbet, at det kan holde folk fra at falde i de gængse fælder, der dog heldigvis er blevet én færre af i Aarhus. Det fortæller vagtchef ved Østjyllands Politi, Per Bennekov, til Newsbreak.dk.
– Vi anholdt en 28-årig kvinde i Aarhus i går klokken 14. Hun er sigtet for bedrageri i forbindelse med fupudlejning af boliger, siger han. Kvinden blev klokken 10.30 fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus og varetægtsfængslet fire uger i surrogat. Det betyder, at hun ikke skal afsone i et almindeligt fængsel. Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre, hvorfor vagtchefen ikke kan kommentere mere på den pågældende sag.
Ingen kontanter
I Østjyllands Politi er de dog opmærksomme på problemet med netop fupudlejninger, og helt generelt vil Per Bennekov dog gerne sige, at det selvfølgelig er gladeligt, når der netop sker anholdelser i disse sager, fordi der så er en fupper mindre løs. Han har et generelt råd til de boligsøgende:
– Lad være at betale depositum kontant. Generelt skal man være varsom ved alle boligannoncer, hvor der skal reageres hurtigt, for det kan være et forsøg på at lokke penge ud af lommerne på folk, siger han.
Hos Nordjyllands Politi, der blandt andet dækker Aalborg, er man også bekendt med, at den slags finder sted, men har endnu ingen konkrete sager. Det oplyser vagtchefen kort lørdag, men henviser til Aalborg Politi mandag for en længere kommentar.
Forsvinder fra lejemål
I en advarsel sendt ud til offentligheden advarer også Københavns Politi mod denne type svindel og prøver at komme med eksempler på, hvordan det kan foregå.
Her står der:
Politiet ser mange former for snyd med boliger på nettet. Det kan eksempelvis være personer, som lejer en lejlighed i en kort periode, slår lejligheden op på nettet som billig studiebolig, og fremviser lejligheden. De interesserede bliver så bedt om at indbetale depositum – ofte til en udenlandsk konto. Den falske udlejer forlader herefter lejligheden og forsvinder. Dette er dog blot én af mange metoder. Svindlerne udnytter ofte manglen på boliger til at få de boligsøgende til at være mere uforsigtige, end de ellers ville være.
Politikredsen, der har langt flest uddannelser, har samlet en række gode råd til de boligsøgende, der ikke gerne skulle havne i kløerne på disse svindlere, og dem vil vi naturligvis gerne viderebringe.
- Mød din udlejer ansigt til ansigt, og overfør aldrig penge før du har en underskrevet lejekontrakt, og heller ikke hvis du kun har haft telefon- eller mailkontakt.
- Hvis du har kontakt med en person, der udgiver sig for at være ejer eller udlejer af en bolig, så check adressen på lejemålet på www.boligejer.dk. Her kan du se, hvem den reelle ejer af en adresse er.
- Når udlejer beder om at få indbetalt indskud/depositum, så vær meget på vagt hvis det skal være i kontanter, eller pengene skal overføres til en udenlandsk konto. Mange falske udlejere har konti i udlandet, og når først pengene er overført til en udenlandsk konto, er de svære at få tilbage. Og husk at man selv hæfter ved overførsler, i modsætning til når du bruger dit dankort.
- Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert!
Og sidst, tillykke, hvis du er kommet ind på drømmeuddannelsen.
Har du været udsat for boligsvindel, hører vi gerne fra dig på redaktion@newsbreak.dk.