Nye nummerplade-regler forvirrer danskerne
Ni ud af ti danskere tror, at de kender de nye nummerplade-regler. Men blot to ud af tre ved, hvordan nummerpladerne skal fastgøres. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.
Fra 15. november risikerer mange danske bilejere, at deres nummerplader ikke længere lever op til nyt lovkrav. For selv om ni ud af ti danskere siger, at de ved, om deres nummerplade lever op til lovgivningen, er det blot to ud af tre af dem, der reelt ved, hvordan deres nummerplader skal være monteret.
Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.
De nye regler skal blandt andet sikre, at nummerpladen ikke falder af under kørsel, og at det bliver sværere for tyve at pille dem af bilen. Alene sidste år blev der stjålet 20.000 nummerplader fra danske biler, viser tal fra politiet.
– Det giver god mening, at der nu kommer nogle klare regler på området, så vi i fremtiden kan gøre det mere besværgeligt for nummerpladetyvene. Derfor ærgrer det mig, at så mange stadig er i tvivl om, hvordan pladerne skal monteres, for at leve op til de nye lovkrav, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.
I nogle politikredse kan de nye regler allerede have haft en effekt. Eksempelvis faldt antallet af nummerplade-tyverier i Nordjylland med næsten 60 % fra første halvår i 2013 til første halvår i 2015.
Nye regler til gavn for bilisterne
Hvis ens nummerplader bliver pillet af bilen af tyve, skal man både melde dem stjålet til politiet, kontakte SKAT for at afmelde pladerne og selvfølgelig bestille nye plader. Så de nye regler kommer i virkeligheden kun alle bilejere til gode.
– Det er ulovligt at køre i en bil uden nummerplade i Danmark, og det kan være en meget besværlig proces, hvis pladerne bliver stjålet. Derfor mener vi egentlig, at det er en positiv ting for bilisterne, at de nye regler er kommet. Selvfølgelig kan man stadig stjæle nummerplader. Men som med alle andre tyverirelaterede sager, så handler det om at gøre det så svært som muligt for tyvene, siger Kim Rud-Petersen.
Har du ikke fastmonteret dine nummerplader fra den 15. november, risikerer du en bøde på 1.000 kroner.
Sådan er reglerne
Nummerplader skal være solidt monteret på dit køretøj. Nummerplader på person- og varebiler skal fastgøres med mindst to skruer eller bolte. Det er valgfrit på andre køretøjer.
Fastgørelsen må ikke gå ud over nummerpladens læselighed. Skruer og bolte skal være dækket af en fastsiddende hætte i samme farve som det sted på nummerpladen, hvor du fastgør dem. Hætten skal sidde så godt fast, at den kun kan fjernes med værktøj.
Du kan se mere hos Skat her.