Nye DSB-tog kan ikke køre til udlandet
DSB har bestilt forskellige tog til kørsel i Danmark og mellem Danmark og Tyskland og Sverige

En stigende efterspørgsel på at rejse internationalt har fået DSB til at udvide en tidligere ordre på togstammer til den internationale trafik.
Det oplyser DSB i en pressemeddelelse.
Ordren er lagt hos den spanske togproducent Talgo, som DSB i februar 2020 indgik en aftale med om levering af otte togstammer med 442 sæder i hver til den internationale trafik.
Nu har DSB valgt at udvide ordren med ti procent, så togstammerne i stedet vil have en kapacitet på 492 sæder.
Flere ville ud i verden
En togstamme er en sammenkoblet række af togvogne.
Det vil sige, at DSB har bestilt otte sæt sammenkoblede togvogne, hvor der altså i hvert af sættene vil være 492 sæder.
Baggrunden er, at DSB i løbet af 2019 og indtil corona brød ud i 2020 oplevede en stigning i antallet af solgte billetter til den internationale trafik. Det gjaldt især til Hamburg.
Muligheder
Ifølge DSB hang noget af den stigende efterspørgsel sammen med toget som et miljøvenligt alternativ til for eksempel flyvning.
– Med investeringen giver DSB danskerne øget mulighed for at vælge en miljøvenlig rejse, siger Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB.
– DSB får en større kapacitet til at understøtte en forventet fremtidig efterspørgsel på bæredygtige togrejser til udlandet, når corona lægger sig, og folk begynder at rejse igen, og vi ser frem til at bidrage til kampen mod klimaudfordringerne.
Togstammerne fra Talgo ventes at blive taget i brug fra 2023. De kommer til at blive trukket af DSB’s nye elektriske lokomotiv Vectron.
Inden- og udenrigstog
Mens det er togstammer fra Talgo og lokomotiver fra Vectron, der skal trække tog over landets grænser, kommer de 100 til 150-togsæt, DSB har bestilt hos franske Alstom, kun til at køre i Danmark. DSB har bestilt en udgave, der ikke er gangbar på de svenske og tyske jernbanenet. Det skriver Jv.dk.
Her har man talt med DSB om denne beslutning, og den er taget med åbne øjne, ifølge statsbanerne.
– Det giver bedst mening, at man indkøber et antal tog, som passer til det behov, man har. Hvis vi skulle udstyre alle de nye mindst 100 togsæt med systemer til at kunne køre i flere lande, ville det være uøkonomisk og uhensigtsmæssigt, siger Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB, til Jv.dk.