Nyder du at se serier? Det gør aber også

Det sociale bånd, som skabes ved at se tv-serier og film, trækker måske tråde længere tilbage i evolutionen. Det påviser nyt studie.

Offentliggjort Sidst opdateret

Du har helt sikker været ude for at følge med i en spændende tv-serie med din kæreste, som I er fælles om. Eller måske er du vil med at invitere vennerne over til filmaften.

Først troede forskere, at det sociale bånd, man får af at dele en oplevelse som at se en film eller tv-serie sammen, var udelukkende menneskeligt.

Et nyt amerikansk studie har åbnet op for muligheden af, at det også sker blandt aber, derfor er det måske en ting, som er rodfæstet i evolutionen. Det skriver Videnskab.dk.

Følelse af forbundethed

Det lyder måske lidt underligt eftersom, der ikke fandtes filmiske medier tidligt i evolutionen, men noget tyder på at den fælles forbundethed, der er ved at opleve noget sammen, også kan ses i aber.

– Mennesker har en bred vifte af sociale aktiviteter, der kan forbinde os, som vi ikke ser hos andre arter, da aktiviteterne er kulturelle – eksempelvis at lytte til musik eller se film. Vi troede, at sådan en form for forbundethed gennem fælles oplevelser var unik for mennesker, siger forskeren bag studiet Wouter Wolf til The Guardian, som originalt har udgivet en artikel om studiet.

Aber ser videoer

Forskerne bag studiet har fået 45 aber mestendels chimpanser til at se korte videoer. Nogle chimpanser i par, andre hver for sig, mens nogle chimpanser fik en menneskelig partner at se videoerne med.

Dernæst er det blevet målt, hvor lang tid det har taget chimpanserne at tage kontakt til deres video-kammerat, hvor tætte de blev, og hvor lang tid de blev sammen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Målingerne viste, at chimpanser, der havde set video med en anden chimpanse eller en menneskelig makker, tog overordnet kontakt hurtigere og brugte længere tid sammen med deres partner.

Det kan ifølge forskerne indikere, at det sociale bånd, der oprettes, når man deler en oplevelse sammen, har dybere rødder i evolutionen.

Forstår aberne følelsen?

Studiet har dog ikke overbevist alle forskere, der bevæger sig inden for dette emne.

Forskeren Frans de Waal, der har været med til at udbrede alfahan-begrebet, mener ikke, at undersøgelsen har påvist, at aberne forstår den fælles oplevelse. Han mener, at resultaterne kan syldes effekterne af synkroniseret adfærd, som er en medfødt empati-mekanisme, aber har.

Det skal samtidig påpeges, at undersøgelsen er foretaget af aber i fangenskab, resultaterne kan se anderledes ud, hvis de bliver lavet på vilde aber.

Mens det er uklart at præcisere om abernes oplevelser sammen styrker deres sociale bånd over længere tid, da aberne kun blev observeret i tre minutter efter videoen sluttede.

Powered by Labrador CMS