Ny side af Prins Henrik afsløret: Kan blive din

Prins Henrik var kendt som et kreativt menneske - men de færreste var nok klar over, at prinsgemalen var en talentfuld skulptør. Nu bliver flere af hans skulpturer sat til salg.

Offentliggjort Sidst opdateret

Sideløbende med sit virke som samler af skulpturer fra Afrika og Asien var Prins Henrik også selv en ivrig skulptør.

Det skriver Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

På Bruun Rasmussens Traditionelle Auktion den 17. juni udbydes nu en række af hans værker, der står som en hyldest til livet og fantasien.

På auktionen kan du byde på i alt 19 skulpturer, der stammer fra en dansk privatsamling og er blevet erhvervet direkte fra Prins Henrik.

”På auktionen giver vi et interessant indblik i en mindre kendt side af Prins Henriks virke. De udbudte værker vidner om hans vidtfavnende ouevre, der spænder over alt fra naturalistiske skildringer af mennesker over figurative fabeldyr til stram abstraktion,” siger Niels Raben, leder af afdelingen for moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

Sidste år var prins Henriks samling af asiatisk og afrikansk kunst også på auktion, hvor flere af tingen blev solgt til vilde beløb.

I galleriet ovenfor kan du se prinsens tidligere samling.

Prins Henrik og kunsten

Allerede fra barnsben havde Prins Henrik kunsten tæt inde på livet, bl.a. gennem bedstefarens samling af asiatisk kunst. Den spirende interesse for kunstens verden udmøntede sig i, at Prins Henrik som ung skabte en række franske landskaber og portrætter.

Selv udtalte han i 2015 om sit forhold til kunsten:

– Jeg kunne ikke leve uden kunst. Kunsten er så ekstremt vigtig for mennesket, fordi den er større end mennesket og stiller mennesket alle de spørgsmål, som vi har brug for at blive stillet. Hvorfor er jeg her? Hvad skal jeg lave, nu jeg er her? Hvor skal jeg hen, når jeg ikke er her længere? Det er eksistentielle spørgsmål, som kunsten stiller os, og som vi selv må prøve at besvare.

Det var dog først i sine 30’ere, at Prins Henrik begyndte at udfolde sig inden for skulpturens verden. I en lang årrække udøvede han sit skulpturelle virke uden for offentlighedens søgelys – lige indtil værket ”Torso” blev opstillet ved vinslottet Cayx i Frankrig. En dansker, der kom forbi slottet, fattede interesse for værket, og det resulterede i, at et lignende eksemplar blev opstillet på Strandvejen i den vestfynske by Strib i 2007. Året efter deltog Prins Henrik på den århusianske skulpturfestival Sculpture by the Sea med værket ”Torso 1”, som tilmed vandt flest stemmer ved en publikumsafstemning – og hans virke som skulptør var dermed blevet offentligt kendt.

I dag kan man opleve en række af Prins Henriks skulpturer landet over, bl.a. i Aalborg Kongres og Kultur Center, på Aarhus Havn, ved Tønder Rådhus, på Torvet i Ringkøbing og i Slotsparken ved Marselisborg Slot.

Her kan du se de skulpturer, der snart skal under hammeren.

Powered by Labrador CMS