Ny parasit fundet i Danmark

Parasitten bliver båret videre af myg og overføres til både dyr og mennesker gennem myggestik. Den vil dog helst leve i hunde

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Videnskab.dk

- Nu er den her, siger Asger Lundorff Jensen.

Han er forsker på Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet og én af dem, som for nylig blev overrasket ved undersøgelse af en aflivet hund.

Hunden var blevet givet til universitet til forskningsbrug, men inden den kunne bruges, skulle den undersøges for eventuelle sygdomme.

Sjælden parasit

- I blodet svømmede små larver rundt, fortæller Asger Lundorff Jensen, som kalder larverne for ’mikrofilarier’, det yngste stadie af en orm.

Ved nærmere undersøgelse kunne forskerne konstatere, at der var tale om en sjælden form for parasit, der havde bosat sig i hunden. Nemlig parasitten Dirofilaria repens, som ikke før er set hos hunde i Danmark. Det skriver Videnskab.dk.

Parasitten bliver båret videre af myg og overføres til både dyr og mennesker gennem myggestik.
Det er dog primært hunde, som er i risiko for at blive inficeret med parasitten, når de bliver stukket af en myg. 

Lever bedst i hunde

Hunden er nemlig parasittens foretrukne vært, fortæller Brian Lassen, som er postdoc på DTU og forsker i sygdomsspredning mellem dyr og mennesker.

- Vi er ikke den vært, som parasitten har lyst til at være i, men den kan overleve i noget tid. Den er tilpasset til at leve bedst i hunde, men den ville principielt set også kunne tilpasse sig mennesket, hvis der er et evolutionært formål med at gøre det. Det vil tiden vise,  siger han.

Han har sammen med andre forskere rapporteret de første tilfælde af netop Dirofilaria repens i de baltiske lande, hvor de blev fundet mellem 2008 og 2010.

Kan sprede sig

Og det er interessant, fordi klimaet i de baltiske lande ligner klimaet i Danmark.

Det betyder, at den også kan spredes til vores breddegrader, blandt andet på grund af klimaforandringer, siger Brian Lassen.

Selvom der nu er fundet det første tilfælde af parasitten i en hund i Danmark , så er det ikke noget, man skal være bekymret for lige nu, mener overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Odense Universitets Hospital, Gitte Nyvang Hartmeyer, som også har skrevet ph.d. om parasitære infektioner.

Kan vandre under huden

- Kroppen giver en form for allergisk reaktion, fordi den bliver irriteret. Det ser vi i mange tilfælde, når kroppen oplever fremmedlegemer i sig. Så går immunforsvaret i gang, forklarer hun.

De fleste tilfælde viser sig ved en lille knude lige under huden, der hvor man er blevet stukket, men ormen kan også ’vandre’ gennem bindevævet under huden og lave knuder andre steder på kroppen. 

Derfor kan den også ende i og omkring øjet og i mere sjældne tilfælde i slimhinden omkring de indre organer.
- Men den bevæger sig meget overfladisk, og derfor bliver man ikke blind og meget sjældent alvorligt syg af den, beroliger overlæge og ph.d. Gitte Nyvang Hartmeyer.

Kan ses i øjnene

- De mange tilfælde, der er beskrevet i øjnene, kan også skyldes, at det ganske enkelt er tydeligst at se en orm, når den bevæger sig rundt i øjet – hvorimod en knude måske overses, eller man simpelthen ikke mistænker, den er forårsaget af en orm, siger Gitte Nyvang Hartmeyer.

Det er heller ikke muligt at smitte fra menneske til menneske, fordi ormen ikke kan formere sig i mennesker og dermed ikke give mikrofilarier – små larver – videre til myg, som stikker et menneske, forklarer hun.

- Infektionen vil ofte gå i sig selv, og så dør ormen inden for et års tid, og knuden i huden vil som regel blive reabsorberet af kroppen, siger Gitte Nyvang Hartmeyer.

Parasitten Dirofilaria repens forstørret i et mikroskop.
Parasitten Dirofilaria repens forstørret i et mikroskop.
Powered by Labrador CMS