Ny ordning skal forhindre skilmisse-krige

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Par, der skal skilles, og for første gang henvender sig til Statsforvaltningen, kan få hjælp med ny ordning.

En skilsmisse er aldrig let. Men med god hjælp kan det bliver lettere at komme ud på den anden side for både børn og voksne, så det ikke ender med, at det er en dommer, der afgør, hvem af forældrene der får forældreretten.

Socialminister Manu Sareen (R) har sammen med satspuljepartierne afsat 48,8 millioner kroner i 2015 til at forebygge konflikter mellem forældre, der har valgt at blive skilt.

Tanken er, at forældrene på kurser og gennem samtaler skal lære at samarbejde til gavn for deres børn, så den håndfaste jura kan skiftes ud med konflikthåndtering.

– Det dur ikke at blive mødt af love og regler, når du står midt i en livskrise, som en skilsmisse ofte er. Derfor har vi nytænkt systemet, så forældrene med det samme får fokus på det, der ofte kører helt af sporet – nemlig kommunikationen, siger Manu Sareen.

Par, der står overfor en skilsmisse og for første gang henvender sig til Statsforvaltningen, får derfor fremover hjælp i en forsøgsordning.

Det skal ske med rådgivende samtaler, straks efter at sagen er modtaget i Statsforvaltningen, så eventuelle dårlige mønstre ikke får lov at udvikle sig.

Størstedelen af forældrene vil ligeledes gennemgå et kursusforløb, og forældre, der er stærkt uenige, vil få tilbudt individuelle samtaleforløb.

Kongstanken i den nye indsats er, at problemerne bedst løses ved at anerkende den krise, der er tale om og derefter at give forældrene den nødvendige viden til at takle den svære situation.

– En skilsmisse er et familieproblem. Derfor løses konflikter også bedst i familien og ved at tale om tingene. Jeg tror på, at vi med den nye aftale kan undgå, at det kommer der ud, hvor samtalen forsvinder, mor og far ligger i krig, og børnene bliver de helt store tabere, siger Manu Sareen.

Projektet er som et forsøg foreløbig målrettet mod cirka 1200 forældrepar, der vil få glæde af den nye indsats.

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS