Ny opdagelse: Egtvedpigen er slet ikke dansk
Hun har navn efter den jyske by Egtved, hvor hendes gravhøj blev udgravet i 1921, og egetræskisten med resterne af den 16-18-årige Egtvedpige er i dag Nationalmuseets stolthed.
Men nu bringer nye forskningsresultater ifølge Videnskab.dk afsløringer om bronzealder-ikonet. Hun var slet ikke fra Danmark.
»Det er meget banebrydende,« siger seniorforsker Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet, som er en af to personer bag afsløringen.
Da hun fandt ud af, at Egtvedpigens tøj stammer fra et område uden for det nuværende Danmark, satte hun sig i samarbejde med den svenske professor Kristian Kristiansen for at optrevle oldtidsfundets liv og levned.
»Vi har analyseret Egtvedpigens tænder, tøj, hår og negle, og vi har fundet ud af, at hun ikke kommer fra Danmark. Hun er i hvert fald ikke født og opvokset her i landet,« fortæller Karin Margarita Frei til Berlingske Nyhedsbureau.
Grundstof som GPS
Analyserne er lavet ved at undersøge indholdet af sporgrundstoffet strontium i Egtvedpigens tænder, hår og negle. Strontium findes i jordskorpen, og fordi forekomsten varierer fra sted til sted, virker stoffet lidt som en GPS, forklarer Karin Margarita Frei.
»Jeg har undersøgt strontiumisotoperne i emaljen i en af Egtvedpigens kindtænder, som var færdigdannet, allerede da hun var tre eller fire år gammel, og det viser, at hun blev født og levede sine første år i et område, som er geologisk ældre og anderledes end Jylland,« siger hun.
Resultaterne afslører også, at Egtvedpigen var en berejst ung dame. Meget tyder nemlig på, at hun kommer fra det sydvestlige Tyskland, nærmere bestemt Schwarzwald, som ligger 800 kilometer syd for Egtved ved Vejle, hvor hun endte sine dage.
»Vi begyndte at danne os et billede af, at hun måtte stamme fra et sted med en meget kompleks geologi, og det passer Schwarzwald i Sydtyskland rigtig fint på,« siger Karin Margarita Frei og fortæller, at Schwarzwald lige som Danmark var et magtcentrum i bronzealderen.
Hun mener, at den nye viden om Egtvedpigen bringer nyt til den store fortælling om bronzealderfolket.
»Vores resultater viser et billede af bronzealderen som meget mere dynamisk, end vi hidtil har kendt den. Nu ved vi, at det ikke kun var genstande – men også mennesker, der flyttede sig rundt over meget lange afstande,« siger Karin Margarita Frei.