Ny lov kan gøre livet lettere for haveejere
I dag er det ikke tilladt at drukne blandt andet dræbersnegle i haven. Det kan der laves om på.
Der kan være en hjælpende hånd på vej til dræbersnegle-plagede haveejere i Danmark.
En ændring af dyrevelfærdsloven lægger nemlig op til, at en populær metode til at aflive de genstridige plageånder bliver lovlig.
Artiklen fortsætter under videoen
Som det ser ud nu, er det nemlig ulovligt at drukne sneglene.
Men ifølge teksten i det fremsatte lovforslag skal det fremover være lovligt at drukne en række dyr – herunder dræbersnegle:
“Som bestemmelsen er i dag, gælder den alle dyr uanset art, men det er ikke fundet hensigtsmæssigt at lade et kommende forbud gælde alle dyrearter, da der for en række laverestående dyrearters vedkommende, f.eks. insekter og snegle ikke synes at være videnskabelig dokumentation for, at disse føler smerte og lidelse ved drukning,” står der i lovforslaget.
Der er derfor lagt op til, at drukningsforbuddet fremover kun gælder såkaldte hvirveldyr og fisk. Dermed vil druknefælder for eksempelvis dræbersnegle og hvepse blive lovlige.
Populære ølfælder
TV2 har tidligere skrevet om de dengang populære – og ulovlige – ølfælder, der kan dræbe dræbesnegle.
Fælderne kan bestå af en mælkekarton med skruelåg. Den fylder man med øl, lægger den på siden i haven, og så venter man ellers på, at sneglene selv kravler indenfor for at få adgang til øllet – hvorefter at de ikke kan komme ud igen.
Forslag møder kritik
Hos Dyrenes Beskyttelse er man ikke ovenud tilfredse med de rammer, en ny lov vil give haveejerne.
Det skriver dyrlæge og projektleder for Slagteri og Aflivning hos Dyrenes Beskyttelse Cecilia Christensen Karstrup i en mail til Newsbreak.dk:
“Dyrenes Beskyttelse mener at aflivning ved drukning, uanset dyreart, er utilstedeligt. Dermed mener vi at loven bør omfatte alle dyrearter. Ingen dyr bør aflives ved drukning,” skriver hun.
Hos Dyrenes Beskyttelse mener man tværtimod, at den manglende videnskabelige dokumentation om, hvorvidt dyrene føler smerte, bør komme dyrene til gode.
Brug en stor sten
Ifølge Cecilia Christensen Karstrup bør man benytte sig af mere humane metoder, når man afliver havens pestilenser.
Hun har konkret to forslag til, hvordan man kommer dræbersnegle af dage:
“Da dyr skal aflives hurtigst og så smertefrit som muligt, vil den bedste aflivningsmetode til dræbersnegle være overhugning med skovl eller knusning mod et hårdt underlag med en stor sten.”